Polisen inleder stor insatsvecka i dag

Många svenskar kör för fort. Förra året rapporterade polisen drygt 435 000 fortkörare. Enligt Trafikverkets senaste uppskattning kör 54 procent av bilisterna för fort på våra vägar – lika många som året innan. Myndigheternas mål är att 8 av 10 ska hålla hastighetsbegränsningarna senast 2020.

– Vi ser att många olyckor sker på 70-vägarna och de blir förstås extra viktiga när vi ska planera våra hastighetsmätningar, även om det kan se olika ut lokalt. Vi ska helt enkelt stå där det är som viktigast för att undvika att man dör och skadas i trafiken, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, polismyndigheten.

LÄS OCKSÅ: De slog svenskt rekord i fortkörning

”Att det ska vara så svårt”

För att ändra beteendet hos dem som kör för fort krävs många åtgärder, skriver NTF i ett pressmeddelande. Den enklaste och mest kostnadseffektiva metoden hade varit om alla bara gjorde det de lärt sig på trafikskolan – att anpassa hastigheten och ALDRIG köra för fort. Men när allt i samhället har ett högt tempo verkar många ha svårt att lätta på gasen, skriver NTF vidare.

-Tänk så mycket säkrare och lugnare det skulle bli om alla bara bestämde sig för att hålla hastigheten. Att det ska vara så svårt, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.

LISTA: 10 regler svenskar vägrar lära sig

 

Byta bil i vår? Här ser du vad du kan få för din gamla bil

Lämna ett svar