Polisen byter strategi – hårdare kontroller

Polisen ska nå den målsättningen genom att bland annat arbeta mer flexibelt. De uniformerade poliserna ska synas mer i och kring trafiken samt patrullera platser där det är störst chans att förebygga rattfylleri och fortkörning.

– Vi ska vara där det blir mest pang för pengarna. Där vår verksamhet blir mest effektiv. Det allra bästa är om vi hinner stoppa en berusad förare från att sätta sig bakom ratten, säger Lena Tysk.

Platserna innebär bland annat stora centrumområden, i anslutning till Systembolag och där trafiken är tät och intensiv,

– För hög hastighet och onyktra förare på vägarna är de faktorer som står bakom flest trafikolyckor med döda och allvarligt skadade. Det är därför vi prioriterar det i vårt trafiksäkerhetsarbete. Vi kommer exempelvis inte att ha någon nationell insatsvecka för att kontrollera bältesanvändning, säger Lena Tysk.

Ökad närvaro på vägarna

Polisen ska höja sin närvaro i trafiken med både manuella, det vill säga bemannade, och automatiska kontroller. Till exempel ska 700 fartkameror monteras upp de närmaste tre åren.

– De nya trafikkamerornas platser är noga utvalda. Det handlar om sträckor där det körs fort och där många olyckor inträffar.

Hastighets- och nykterhetskontrollerna kommer inte alltid att vara av det stora formatet. Tanken är att enskilda polispatruller ska kunna utföra dem. Och det ska inte behöva ta mer än 20 minuter.

– Forskningen visar att det räcker med en övervakningsinsats på 20 minuter för att få genomslag och en dämpande effekt.

”Alltid tillämpa låg toleransnivå”

Redan vid relativt små hastighetsöverträdelser påverkas trafiksäkerheten, enligt Lena Tysk.

– Det är många som ständigt kör lite för fort på 70- 80- och 90-vägar. De står bakom en större andel av olycksstatistiken än de i sammanhanget ganska få som kör mycket för fort. Därför ska vi inom polisen arbeta för att medelhastigheten sänks på vägarna och alltid tillämpa låg toleransnivå vid rapportering, säger Lena Tysk.

Polisregionerna har tidigare fått tillfälle att kommentera trafikstrategin. Nu ska arbetstagarorganisationerna ge sina synpunkter på innehållet innan beslut fattas senare i september.Förutom de prioriterade områdena hastighet och nykterhet ska polisen arbeta med trafiksäkerhetsarbete, trygghetsskapande arbete, yrkestrafik samt brott på väg.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar