Peugeot avslöjar sin nya stora suv 5008

Några stora likheter med sin föregångare har inte den nya Peugeot 5008. Den enda gemensamma nämnaren är namnet. I stället för en familjebuss har bilen blivit en sjusitsig suv.

Designen beskrivs som elegant och dynamisk. Karossen är utdragen och hög för att ge ett stilfullt intryck. Motorhuven är lång och grillen vertikal för att ge ett dynamiskt och robust intryck.

Riktigt stort lastutrymme

Den sjusitsiga suvens längd är 4,64 meter vilket innebär att den är elva centimeter längre än sin föregångare och hela 19 centimeter längre än sitt syskon 3008.

Hjulbasen är 2,84 meter vilket, enligt Peugeot, gör passagerarna till stora vinnare med generöst benutrymme och komfort.

Peugeots designer sägs ha fokuserat på flexibilitet och maximalt nyttjande av utrymmet. Det ska bland annat visa sig i följande:

Två uttagbara – och separata – fällbara säten i tredje raden.

Lastkapacitet upp till 1060 liter i femsitskonfigurationen och nästan det dubbla med fällda säten.

Fällbart passagerarsäte fram, vilket möjliggör en lastlängd på upp till 3,20 meter.

När det gäller interiören i övrigt finns en 12,3 tums head up-display ovanför den kompakta ratten. Displayen ska, enligt Peugeot, med hjälp av elegant grafik presentera all nödvändig information.

Ovanpå mittkonsolen finns en åtta tum stor pekskärm där inställningar och funktioner, som är användbara för föraren, ska vara samlade.

Rullar ut våren 2017

Nya Peugeot 5008 är – liksom sitt syskon Peugeot 3008 – byggd på EMP2-plattformen. Den erbjuds med motorfamiljerna BlueHDI och PureTech. Koldioxidutsläppen för bensinmotorerna är från 115 g/km och för dieslarna från 105 g/km.

Det finns fyra bensinmotoralternativ samt sex dieselmotoralternativ. Den kraftigaste bensinmotorn är på1,6 liter och 165 hk med 6-växlad automatväxellåda och med utsläpp CO2 133 g/km.

Det kraftigaste alternativet bland dieslarna är 2,0 med 6-stegad automatväxellåda och utsläpp CO2 124 g/km.

När det gäller säkerheten finns bland annat:

Automatiskt bromssystem (Automatic emergency braking system).

Avståndsvarnare.

Filhållningsassistent.

Trötthetsvarnare.

Dödavinkelvarnare.

Avkänning av hastighetsbegränsning.

Nya Peugeot 5008 kommer att presenteras i slutet av september på Paris Motor Show och lanseras under våren 2017.

Lämna ett svar