Officiell: Här är nya Porsche 718 Cayman

Det blev bra mycket mer än bara en facelift när Porsches sportbilar 911, Boxster och Cayman gått in i halvtid. Gemensamt för nästan alla modeller är mindre cylindervolym och turbo – syftet är att möta allt hårdare förbrukningskrav.

Nya Cayman som nu visas upp för första gången får precis samma motoralternativ som syskonet Boxster.

Det betyder två färre cylindrar – det bilarna tappar i volym kompenseras mer än väl med turbo. Instegsversionernas boxerfyror på två liter levererar 300 hästkrafter och 380 Nm, medan S-modellen plockar ut 350 hästkrafter och 420 Nm ur motorn på 2,5 liter. Det är 25 hästkrafter mer än de gamla modellerna och högre vridmoment i båda versionerna.

Tillsammans med den automatiska PDK-lådan accelererar Cayman S från 0-100 på 4,2 sekunder, medan instegsversionen behöver en halv sekund ytterligare. Automatlådan är tillval – som standard levereras bilarna med sexväxlad manuell låda.

Bränsleförbrukningen enligt Porsche ska ligga mellan 5,7-8,1 liter per 100 kilometer.

BILTEST: Cayman GT4 – är det här den sista riktiga Porschen?

Ännu sportigare chassi

Porsche har också passat på att vässa chassit i bilarna. Styvare fjädring, en halv tum bredare bakdäck, snabbare styrrespons och uppgraderade bromsar samverkar till ännu sportigare vägegenskaper än tidigare. Standardversionen har fått bromsarna från gamla S-modellen, medan S-modellen ärver bromsarna från 911.

Några designförändringar debuterar i nya Cayman. Nya strålkastare, bakljus och större luftintag är de mest uppenbara ändringarna. I aktern hittar vi en ny ribba mellan bakljusen som ger bilen ett bredare intryck. På insidan har man gjort om den övre delen av instrumentpanelen. Sportratten är också ny och är inspirerad av den som sitter i 918 Spyder.

Instegsversionen börjar på 521 000 kronor – 21 000 kronor billigare än motsvarande Boxster. Nya Cayman går att beställa redan nu och de första bilarna ska rulla ut i september.

Köpa en Porsche? se vad du får för din gamla bil här

Lämna ett svar