Nya Countryman blir laddhybrid

Jo, minnesgoda läsare kanske kommer ihåg gamla Mini E från 2010. Men nu är elektrifieringen på allvar även för Mini och det är logiskt att det är den lite större Countryman som blir först ut som laddhybrid.

Nya Countryman är den hittills allra största i Mini-familjen och så stor att namnet nu börjar bli väldligt missvisande. De som sett nya Countryman på nära håll säger också att det för första gången i en Mini finns ett baksäte som verkligen går att använda för att sitta i.

Att hjulbasen växt åt alla håll betyder också att axelutrymmet blivit mycket bättre, kupén är alltså mycket rymligare för alla som sitter i bilen.

Hybridsystem med 224 hästkrafter

Men det är ändå hybriddrivlinan som vi är allra mest nyfikna på. Mini plockar i sin fina 1,5-litersmotor med tre cylindrar och kombinerar den med en elmotor på 87 hästkrafter.

Det totala effektuttaget på Mini Cooper SE Countryman All4 blir därmed 224 hästkrafter vilket ska ge en acceleration 0-100 km/tim på drygt 6,8 sekunder.

Batteriet kan fulladdat ta Mini cirka 38 km i en fart på upp till 120 km/tim. För att få plats med batteriet har storleken på bränsletanken offrats bensintanken på hybriden rymmer bara 59 procent av den i den vanliga modellen.

Hybridsystemet regleras på samma sätt som i BMW:s X5Drive40e med körlägena Auto eDrive, Max eDrive och Save Battery.

Börjar säljas i vår

Förutom hybriden får nya Countryman samma motorer som i Clubman, alltså en 1,5-liters turbotrea på 135 hästkrafter eller en tvåliters turbofyra på 191 hästkrafter. Växellådorna blir antingen en sexväxlad manuell eller en åttastegad automat.

Mini Countryman ska visas upp på bilsalongen i Los Angeles i mitten av november. Bensinvarianterna börjar  säljas i USA till våren medan laddhybriden har säljstart nästa sommar.

Kanske sälja din bil? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar