Nu ska det bli säkrare att åka i baksätet

Biltillverkarna har länge kämpat med att göra bilarna säkra för de som kör och sitter i framsätet. Nästa krav handlade om fotgängare och om barn som sitter i bilen.

Men nu kommer nästa uppgift: eftersom undersökningar visar att allt fler sitter i baksätet – antingen som passagerare i en taxi- eller uber-bil eller som bilägare med egen chaufför – ska olika testinstitut börja testa och analysera hur säkra bilarna är för de som sitter i baksätet.

Det är också ett sätt att föregå den debatt som kan komma när vi har självkörande bilar som kanske inte ens behöver ha en förare i framsätet.

Ford visade häromveckan sin nya suv Edge och där fanns en smart lösning med en krockkudde monterat i säkerhetsbältet. Om bilen krockade blåstes kudden upp för att skydde passageraren.

Dödsfällor: Här är nya bilarna som fått betyg NOLL i krocktest

Säkerhet i baksätet ska testas i USA

I framtiden kan vi få se olika typer av krockkuddar även för baksätespassagerarna och då fler än de så kallade krockgardiner som vissa tillverkare använder redan i dag. Vi kommer också att få sen en rejäl utveckling av baksätet med betydligt effektivare ryggstöd och nackskydd.

I USA planerar National Highway Traffic Safety Administration att börja testa säkerheten för baksätespassagerare 2019. En bil som får fem stjärnor i det amerikanska testet ska vara säker för alla passagerare i bilen – oavsett var man sitter. I dag är påkörningar bakifrån ett stort problem och allra mest drabbar det de som sitter i baksätet.

För Volvo är det ett bra besked eftersom de tenderar att ligga bra till i alla typer av krockprov tack vare sitt intensiva säkerhetsarbete. Volvo har satt som mål att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en Volvo-bil som byggts 2020 eller senare.

Förutom teknik för självkörande bilar och bilar som kan kommunicera med andra bilar i trafiken så blir ett bra skydd för baksätespassagerarna viktigt för att nå målsättningen.

Byta till säkrare bil? Se vad du får för din nuvarande bil här

Lämna ett svar