Nissan blir största ägare av Mitsubishi

Äta eller ätas – så är läget i bilindustrin där flera stora aktörer letar efter möjligheten att växa genom att köpa sig marknadsandelar. Flera tillverkare behöver också sprida sina stora utvecklingskostnader för elbilar och bränslecellsbilar på flera produkter.

Den senaste affären blev klar i dagarna och betyder att Nissan Motor Co – där Nissan ingår i en allians med Renault – köper 34 procent av Mitsubishi för drygt 20 miljarder kronor.

LÄS OCKSÅ: Mitsubishi: ”Vi har fuskat i 25 år”

Affären kommer efter aktiedyket

Affären kommer i bakvattnet av den stora skandalen som drabbade Mitsubishi tidigare i år.

Där framkom det att Mitsubishi noterat felaktiga faktauppgifter för ett par modeller och bland annat för en bilmodell som Mitsubishi byggt åt Nissan.

Att Nissan drabbades av skandalen påverkade direkt relationen mellan de två japanska tillverkarna och låg med all säkerhet bakom affärsuppgörelsen.

Att Nissan blir största delägare i Mitsubishi betyder också att företaget får tillsätta fyra personer i Mitsubishis styrelse.

Mitsubishis aktie föll direkt efter skandalen och har fortsatt gått svagt på grund av misstanke om att fusket också kan gälla flera modeller.

Enligt de första uppgifterna har Nissan Motors lovat att bibehålla Mitsubishis varumärke och egenskaper men på sikt är det troligt att vi får se en rad samarbeten gällande ny teknik.

Drastisk åtgärd för att ta sig ur krisen

Samtidigt gör cheferna på Mitsubishi ingen hemlighet av att de tvingades göra något drastiskt för att ta sig ur den förtroendekris som de nu befinner sig i.

Bilbranschanalytiker menar att också Nissan tjänar på uppgörelsen då de nu kan komma över Mitsubishis fina nät av återförsäljare i Sydostasien – ett område där Nissan kämpat för att få ett fotfäste.

Men först och främst handlar det om framtida utvecklingskostnader där nu Mitsubishi får vara med och betala den nya koncernens satsning på självkörande bilar, elbilar och bränslecellsteknik.

Vill du byta bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar