Nissan återkallar bilar – kan börja brinna

På grund av ett konstruktionsfel finns risk att bromsvätska läcker ut i bromssystemet och orsakar elfel, som i sin tur kan åstadkomma brand.

”Ett bromsvätskeläckage i bromssystemet kommer att resultera i en elektrisk kortslutning, vilket ökar risken för brand, har den amerikanska trafiksäkerhetsorganisationen National Highway Traffic Safety Administration nyligen skrivit i en rapport, enligt den amerikanska motorsajten Automotive News.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP uppger att flera Nissan-bilar fattat eld på grund av konstruktionsfelet, men ingen person ska hittills ha skadats.

Nissan hävdar att de defekta tätningarna i bromssystemet beror på en ”tredjeparts leverantör.”

Ska helst inte lämnas nära hus

Nissan-bilarna som omfattas av återkallningen är Murano av årsmodellerna 2015 till 2017, Maxima av årsmodellerna 2016 och 2017 samt Hybridversioner av Murano-jeepen av årsmodellerna 2016 och 2017, den amerikanska motorsajten Automotive News.

Förare som får varning om läckage av bromsvätska – via ABS-varningslampan på instrumentpanelen – ska, enligt Nissan, omedelbart stanna bilen, kliva ur den och ringa Nissan. Bilen ska helst inte vara stående nära hus.

Den japanska biltillverkaren ska sedan, enligt en Nissan-talesperson, ordna med bärgning till närmaste Nissan-återförsäljare för en inspektion av bilen. Om det visar sig att delar av bromssystemet är defekta, har Nissan lovat att stå för ersättningen.

De flesta finns i USA

Nissan-bilarna som nu återkallas finns till allra största delen i USA (120 000 exemplar) och Kanada (11 000 exemplar). De resterande 3 000 bilarna har sålts på ”en handfull internationella marknader”, enligt Nissan.

Nissans stadsjeep Murano har även tidigare återkallats, bland annat 2005. Då togs 140 000 ur marknaden på grund av fel på bilens generator.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar