Niesmann+Bishoff Arto 85E – lyxkryssare som är lätt på vägen

Husbilstrenden är stadigt växande och allt fler upptäcker tjusningen med att kunna åka runt med hemmet på ryggen. Numera är det långt ifrån bara ex-båtägare och 60-plussare som syns på ställplatserna runtom i Sverige.

Barnfamiljerna är de nya husbilsköparna – de som upptäckt att det blir väldigt dyrt och väldigt svårt att boka hotellrum, vandrarhem eller pensionat för fyra till fem personer, speciellt om barnen är så små att de inte kan ha egna rum. Och hur kul är det att sära på sig under en hel semester?

Många smarta lösningar

Så min egen familj fick ställa upp på ett test: fungerar det också med husbil när det är två vuxna och två tonåringar i uppställningen?

Först hade vi tänkt att testa en bil som var runt sju meter lång med Christian Forsberg på Forsbergs Fritidscenter påpekade försynt att ”det blir ett j-vla bäddande”. Hans förslag var en Niesmann+Bishoff Arto 85E.

Jag kan avslöja så mycket som att jag inte avslöjade för min fru att det här handlade om en bil på 8,5 meter som vi inte direkt smiter runt på öarna i Bohuslän med. Små bilfärjor? Näe. Stadigt asfalt och motorväg? Ja!

Resplanen förhandlades snabbt fram med tonåringarna i förarsätet. En natt på camping i Falkenberg, en dag på GeKås i Ullared och så ett par nätter i Grebbestad.

Vi behövde första kvällen för att reda ut alla finesserna – trots att Niesmann verkligen förenklat husbilslivet jämfört med de bilar och vagnar jag tidigare testat.

 En enkel display för värmepannan. Där jag kan se om bilen värms med el eller gasol. Och jag ser om elen in fungerar som den ska.

En lika enkel display för lampor, vattenpump, läge på batterierna och vattentank. Allt väldigt logiskt.

Kylskåpet växlade automatiskt mellan el, batteri och gasol.

Spisen hade förstås tändare.

Centrallås till alla de viktiga dörrarna.

Inte en massa kranar och knappar som ska vridas åt rätt håll som det varit i andra husbilar och husvagnar jag testat.

En del plastiga detaljer

I med elsladden och det fungerade felfritt direkt. Undantaget myggnätsdörren vid entrén som släppte i sina övre fästen efter två timmar.

Tyvärr har även dyrare husbilar som Niesmann+Bischoff en rad enkla och plastiga lösningar. Reglage, luckor och kontakter som gjorda av tunn, tunn plast som man behöver lirka med.

Ett handtag till gardinen vid köket gick också sönder första kvällen. Efter det började vi behandla allt som väldigt skört och ändå började skåpsluckan i badrummet att trilskas. Jag skulle önska att någon tillverkare försökte bygga lite robustare och inte som nu förlita sig på samma underleverantörer som de allra billigaste modellerna.

Efter en natt i Falkenberg och shoppingdag i Ullared bar det av norrut till Grebbestad. Jag var på förhand lite rädd för att den stora och höga bilen skulle kännas ostadig och vara vindkänslig ute på motorvägen men så var det inte alls. Jag har tidigare kört en stor Morelo och den kändes vinglig med små hjul – en känsla som inte alls fanns i Niesmann Arto.

Drivlinan från Fiat med en trelitersmotor på 170 hästkrafter och automatlåda räckte gott och väl till den 5,5 ton tunga bilen. Det gick att hålla en snittfart på 100-110 km/tim utan problem – till och med i backarna norr om Göteborg.

Farthållaren fungerade fint men jag saknade funktioner som filkörningsassistent och funktioner för självkörande en aning. Tänk när Mercedes autopilot från nya E-klass kommer till husbilarna.

 LÄS MER: 12 nya husbilar och husvagnar

Sover gott i Niesmann Arto

De stora backspeglarna och den fina backkameran gjorde det enkelt att ta sig fram till campingen genom Grebbestads trånga gränder. Och det var inga problem att backa intill en av platserna. Men har du en bil på 8,5 meter är det bra att boka plats i förväg eftersom du inte kommer in på alla husbilsplatser.

Grebbestad visade upp sig från sin allra bästa sida och eftersom vi bodde centralt kunde vi lätt gå till affärer och restauranger. Ett litet minus med husbil är annars att det inte är så lätt att göra utflykter när du väl har parkerat för dagen.

Vi sov väldigt bra alla fyra med två vuxna bak i bilen och två tonåringar i den nedfällbara sängen ovanför förarplatsen. Ett litet minus var att sängarna bak var delade – vi hade gärna haft en dubbelsäng – och att sängen var lite trög att få ner.

Dusch och toalett bildade ett mittenrum som gick att stänga från två håll. Duschen var kanske lite väl tilltagen med tanke på att många i dag ändå väljer att bo på campingar rätt ofta. Men den kunde också användas som garderob med en stång i taket.

 LÄS MER: Här finns Sveriges bästa campingplatser

Sitter bekvämt i husbilen

Många som har husbil gillar att röra på sig hela tiden och under våra tre nätter i Grebbestad fick vi ständigt nya grannar. För oss funkade det bättre att vara stilla ett par nätter men jag kan förstå att man vill iväg efter tredje eller fjärde natten. När du är ny på ett ställe är du nyfiken och byter du plats ofta blir du inte lika less – semestern blir aldrig vardag med nya upplevelser hela tiden.

Med luftfjädring i stolarna och mycket bra komfort var det bekvämt att lägga några mil på motorvägen. Passagerarna satt bra på de tre platserna – fyra med föraren – och efteråt var vi överens om att det här var en bil som vi verkligen kunde ha åkt långt i. Det började till och med pratas om Frankrike och Italien där i baksätet.

Grundpriset på 1,2 miljoner ska verkligen tas för ett grundpris. Räkna med att det läggs på en hel del och utrustningen på testbilen – bland annat med en mycket bra ljudanläggning för tv:n – gick loss på närmare 500 000 kronor. Då saknades klimatanläggning i bodelen och solpaneler – något som annars är relativt vanligt på nya husbilar.

 LÄS MER: 10 vanliga fel på begagnade husbilar

Fördelar 

 Åkkomforten

 Vägegenskaper

 Sängarna

 Planlösning

 Centrallås

 Dubbla dörrar till dusch och toalett

 Enkel skötsel

 Smarta finesser

 Inget gnissel eller oljud

Nackdelar

 Kvaliteten på vissa detaljer i gardiner, dörrar och lås

 Väl stor dusch

 Trög nedfällbar säng

 Få usb-uttag för laddning

 Få eluttag i bodelen

 Priset

 Sugen på en Niesmann+Bischoff Arto 85E? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar