Mitsubishi Outlander PHEV – långtest klart

Att vi skulle välja en laddhybrid som långtestbil efter våra många mil med en Volvo V60 var rätt så givet. Laddhybriderna har slagit igenom på allvar och Mitsubishi var tidigt ute med sin hybridversion av Outlander.

Under testperioden hann vi med att testa den förra modellen, varianten Seven Summit och så den allra senaste, ansiktslyfta, Outlandern som rullat över vintern och nu under våren.

Ni som följt våra rapporter vet att bilen fått både ris och ros och vi sammanfattar testperioden så här:

KOMFORT

Komforten är väldigt bra. Du sitter bra på samtliga fem platser och lastutrymmet är byggt på ett sätt som sväljer även skrymmande föremål. Efter ansiktslyftningen har också ljudnivån i kupén sjunkit.

Vår testbil har gått många mil på motorväg och det har aldrig knorrats ens det minsta på stolar eller benutrymme. Ett bra fungerande baksäte, barnen som åkt med har älskat komforten och att de ser så bra ut.

MOTOR

Laddhybridtekniken har fungerat bra i pendlingstrafiken. När bilen varit laddad så har den körts på el till och från jobbet utan problem. Men det krävs att du skapar en bra rutin för att ladda bilen – annars blir det inte gjort. Som elbil är inte räckvidden fantastisk men är du en nitisk laddare så behöver du inte tanka bensin speciellt ofta.

KÖREGENSKAPER

Outlander PHEV är en stor och relativt tung bil men köregenskaper är ändå påfallande bra. Styrningen är neutral och krängningarna inte besvärande. Motorns kraft räcker till gott och väl. Det är lite störande att motorn rusar för att ladda batteriet när du startar och kör iväg.

UTRUSTNING

Det märks att Mitsubishi inte riktigt hängt med i teknikutvecklingen när det gäller internetuppkoppling, bildskärm och användarvänlighet. Det är rätt rörigt bland knappar och menyer. Bildskärmen krånglade på en av de tre testbilarna och på den senare fungerar inte usb-anslutningen av nyare Iphones. Ett litet plus ändå för bilens eget nätverk där jag via en app kan styra vissa funktioner. Jo – det behövs fler usb-uttag,

FÖRBRUKNING

Förbrukningen vid motorvägskörning i kombination med den relativt lilla bränsletanken är besvärligt. När batteriet är slut och du ligger på i höga motorvägsfarter sjunker räckvidden till mindre än 40 mil. Räkna sen bort lite marginal och att du vill tanka på ”din mack” så blir bränsleförbrukningen till en räckviddsångest. Det var längesedan jag var så ofta på macken – och då ska det här vara en miljövänlig bil. Nu är det här inget specifikt för vår långtestbil utan det gäller alla laddhybrider. Ska du välja en laddhybrid så gäller det att du verkligen har rätt körmönster.

Lämna ett svar