MHF rasar mot stängda alkobommar

Förra veckan skrev Allt om bilar om att antalet nykterhetskontroller minskat avsevärt de senaste åren: från 2,7 miljoner utandningsprov 2009 till 1,2 miljoner sex år senare.

Polisens siffror visar att antalet alkoholutandningsprov är 45,4 procent mindre under årets första halvår jämfört med samma period förra året – 808 709 respektive 441 507.

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, har tidigare lobbat för att fler alkobommar bör installeras i Sverige – framför allt vid svenska hamnar.

Alkobommarna är avstängda

Den 20 augusti 2013 invigdes den första i Göteborgs hamn och drygt ett år senare vid Frihamnen i Stockholm.

Men nu är alkobommarna vid Frihamnen avstängda – vilket kritiseras av MHF.

”Just nu i semestertider är det extra många svenskar som är ute på vägarna. Just därför är det extra olyckligt att de automatiska nykterhetskontrollerna i Frihamnen står avstängda och öppna”, skriver de i ett pressmeddelande.

Under fältförsöket 2014 i Frihamnen kontrollerades 38 255 förare – varav 181 åkte dit för rattfylleri och lagfördes.

LÄS MER: Nykterhetskontroller minskar avsevärt

 

Fler installationer att vänta

MHF menar att det krävs lite resurser – från polis och tullverk – för att ha bommarna i drift. Allt övervakas och driftas från MHF Test lab i Tibro i Västergötland och polisen behöver bara infinna sig när någon fastnar i kontrollen.

”Nu väntar vi på fortsättningen. Ministern har klargjort att den nu pågående utredningen ska leda till installation i fler hamnar. MHF hoppa spå att vi snart ser bommar i många hamnar. Vi har tagit fram en egen utredning och lämnat förslag på var de bör installeras”, skriver MHF.

Dags för ny bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar