Larm: Nya biltekniken kan skapa 112-kaos

I Storbritannien debatteras införandet av den nya nödsamtalstekniken flitigt. Räddningstjänsten där fruktar en våg av samtal som kan blockera för de allvarliga larmsamtalen när eCall blir verklighet. Det kan handla om en snabb inbromsning eller utveckling av en krockkudde för att eCall ska larma räddningstjänsten, enligt den engelska tidningen Daily Mail.

Enligt tjänstemannen Ian Thompson på British Association of Public Safety Communication finns även andra nackdelar med eCall:
– De flesta räddnings-kontrollrum är inte redo för denna information och det finns en verklig fara att det skulle kunna betraktas som ett tyst larmsamtal och filtreras bort, asäger Ian Thompson till Daily Mail.

Det var i april förra året som Europaparlamentet röstade för att eCall-systemet ska bli obligatoriskt i nytillverkade bilar från mars 2018. Men kampanjen för att införa automatiska nödsamtal i bilar drogs igång redan 2005 och systemet finns redan i flera smarta bilar.

Syftet med eCall är att räddda liv

Men från 2018 ska det alltså finnas i samtliga nytillverkade bilar inom EU.

Syftet med införandet av systemet är förstås att spara liv. Ifjol dog över 26 000 människor i trafiken inom EU.

eCall-systemet fungerar så här när det är optimalt:

Om du är med om en trafikolycka och själv inte kan ringa räddningstjänsten känner eCall-systemet automatiskt av detta och ringer larmnumret 112. Din exakta plats och tidpunkt rapporteras. För att göra det möjligt för räddningstjänsten att anpassa sin insats till situationen delas även uppgifter om biltyp, bränsle, färdriktning samt antalet fastspända säkerhetsbälten.

Kan riga SOS efter hård inbromsning

Systemet kommer att vara kostnadsfritt att använda och kan även aktiveras manuellt om det skulle behövas. Att installera det ska kosta cirka 1 000 kronor.

Bra och relativt billigt om det fungerar som det ska.

Nackdelen är känsligheten i systemet. Att det alltså kan bli en automatisk uppringning till larmnumret utan att det handlar om en allvarlig olycka med personskador.

Det kan, som sagt, räcka med en kraftig och snabb inbromsning.

Inledningsvis ska eCall finnas för nya personbilar och nya lätta nyttofordon. Senare kan det utvidgas till att omfatta även tunga lastbilar, bussar, motordrivna tvåhjulingar och jordbrukstraktorer.

 

Sugen på ny bil? Se här vad du får för din gamla!

Lämna ett svar