Låna till bil? Så ökar du din kreditvärdighet

Alla långivare sätter räntan utifrån vilken risk de anser att det är att låna ut pengar till just dig. Ju bättre kreditvärdighet du har desto bättre ränta kan du bli erbjuden. Och det går faktiskt att förbättra sin kreditvärdighet även om man inte kan öka sin lön.

– Samtidigt ska man komma ihåg att bankerna gör den här värderingen för din egen skull, för att du inte ska få ett lån som du inte har råd med, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Men generellt är det så att ju bättre ordning och reda du har på din ekonomi ju bättre är det. Man vill att du ska kunna redogöra för dina inkomster och utgifter och har koll på dem.

En bra kreditvärdighet styr inte bara vilken summa lån du kan beviljas, ju bättre kreditvärdighet du har desto lägre ränta kan du bli erbjuden. Här är de tre enklaste knepen för att snabbt förbättra ditt utgångsläge.

Ha inte för många krediter

Att ha många krediter ser inte bra ut för din kreditvärdighet – oavsett om du har utnyttjat krediten eller inte. Gamla krediter, som du kanske inte alls utnyttjar längre, syns på kreditupplysningen så länge du inte avslutat dem.

– Det räcker alltså inte med att klippa kortet, du måste stänga krediten helt. För banken spelar det ingen roll om du utnyttjat krediten eller inte, du har ju fortfarande möjlighet att göra det och då anses det som en ökad risk, säger Fabian van Beirs på MyLoan.

Samla ihop dina lån

Att ha flera olika lån är negativt ur kreditvärdighetssynpunkt.

– Här handlar det inte om summan, utan om antalet lån. Har du flera mindre lån är det bättre att slå ihop dem till ett större lån, det ger bättre kreditvärdighet, säger Fabian van Beirs.

Samla inte på dig för många kreditupplysningar

Ju fler kreditupplysningar du har desto sämre kreditvärdighet kan banken bedöma att du har. Varje gång du ansöker om ett lån tas en kreditupplysning via UC och det registreras och sparas under ett år.

– Ju färre förfrågningar du har desto bättre är det. Om en kund har många förfrågningar kan det vara ett tecken på att personen har lite väl hög takt i sin konsumtion, säger Ingela Gabrielsson på Nordea.

En annan aspekt är att beviljade låneansökningar som fortfarande är gällande också ökar bankernas risk.

– De kan ställas inför faktum att du inte bara tar lån hos dem utan faktiskt utnyttjar möjligheten att ta de andra lånen du beviljats så att din totala lånesumma plötsligt blir betydligt högre än i dag, säger Fabian van Beirs.

Lämna ett svar