Laddhybrid eller elbil – vilken biltyp är du?

Laddhybrider och elbilar går båda på el via batterier som laddas. Men även om det finns likheter så finns det också stora skillnader.

Vi försöker reda ut vilken bil som passar vilken biltyp – en Tesla Model 3 eller en Mitsubishi Outlander PHEV.

1. Storstadsbo

För att du verkligen ska ha nytta utav en elbil eller en laddhybrid behöver du någonstans att ladda den – och det kan vara problem i en storstadsmiljö. Du behöver ladda bilen när de står parkerad – alltid – vilket kräver laddplatser. Här kan din bostadsrättsförening eller parkeringsvärd vara till stor hjälp och det här på det området vi förhoppningsvis ser en stor utveckling framöver. För ute på stadsgatorna är el- och hybridbilen perfekt.

Välj: Elbil om du kan ladda – om inte så använd bilpool eller tjänster som Car2Go.

2. Storstadsbo med sommarhus

I sommarstugan brukar det vara lättare att komma åt och ladda och det är också här du ofta kör korta sträckor, till affären, macken, stranden, fiket. El- och laddhybrider ger då låg kostnad per mil och är väldigt effektiva. Ett problem kan vara om du har långt till stugan. En elbil kan behöva laddas på vägen och även om Tesla har många laddstationer så finns de inte heltäckande över Sverige.

Välj: Laddhybrid om sommarstugan ligger långt bort – längre än 25-30 mil. Är det kortare kan en elbil fungera – om du kör den försiktigt. Räckvidden sjunker dramatisk om du höjer farten.

3. Många barn, hund eller mycket packning

Än så länge är elbilarna relativt små – undantaget är dyra Tesla Model X som har sju sittplatser. Både Volvo och Audi skissar på lite större elbilar och Tesla Model 3 är en som mellanklassbil. Men med mycket vikt sjunker också räckvidden. Mitsubishi Outlander PHEV är en fullstor suv med väldigt gott om plats.

Välj: Tveklöst en laddhybrid men kolla upp så att inte tillverkaren valt att lägga batteriet där du vill ha din packning – så som Audi gjort med Q7.

4. Du bor i förort eller mindre stad

Har du bara egen tomt så brukar det vara enkelt att ordna en laddstation – ett vanligt eluttag eller att köpa en så kallad väggbox. Här är det också många som kör tre, fyra mil flera gånger i veckan och då är det perfekt att kunna köra större delen av de här milen på el.

Välj: Om du använder bilen bara hemmavid och aldrig på längre semesterresor så fungerar elbilen bra. Vill du ta bilen på semester så är laddhybriden ett smidigare val – då slipper du leta laddplatser.

5. På bilsemestern

Jag vet att Tesla bygger ett helt eget nät och du ska kunna köra från Stockholm till Paris och ladda din Tesla hos dem. Men jag skulle ändå alla dagar i veckan välja en laddhybrid, trots att laddhybridens förbrukning skjuter i höjden när du är ute på motorvägen och kompromissen med både bränsletank och batterier ger en relativt låg räckvidd totalt, speciellt som sagt ute på motorväg. Vår långtestbil Outlander PHEV får vi tanka efter 35 mil ute på motorvägen.

Välj: Laddhybriden, lätt.

6. Andrabilen

Det är många som frågar mig ifall en elbil skulle fungera som andrabil. Många har en Volvo V70 och en mindre bil och funderar på att byta bort den lite mindre. Och det är väl helt perfekt. Tyvärr kostar elbilarna fortfarande en hel del och det finns ännu inte så många begagnade men å andra sidan blir driftkostnaden inte så hög. Det ska gå att köra en elbil på under två kronor per mil. Räkna dock med en något kortare räckvidd på vintern när det är riktigt kallt. Det finns också en risk att batterierna mattas av så att räckvidden blir något lägre efterhand. Men har du analyserat din körsträcka och till exempel kan ladda bilen på jobbet ska det inte vara något problem.

Välj: Elbilen.

Sugen på laddhybrid? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar