Koenigsegg: Därför kraschade vi One:1

Koenigseggs har jobbat stenhårt med att förbereda ett rekordförsök runt legendariska Nürburgring i Tyskland. De senaste två månaderna har man testkört One:1 på banan; men i måndags förstördes superbilen – värd tiotals miljoner kronor – i en våldsam krasch. Nu har Koenigsegg analyserat bilens insamlade data och kommit fram till att kraschen orsakades av ett fel i ABS-systemet.

Framhjulen låste sig inför en kurva i en hastighet av cirka 170 kilometer i timmen och bilen kraschade in i räcket i ungefär 110 kilometer i timmen, skriver Koenigsegg i ett pressmeddelande. Bilen slungades 22 meter och snurrade 180 grader innan den kraschade i marken. Föraren klarade sig oskadd, men fick föras till sjukhus för observation.

KLIPP: Här bärgas One:1 efter kraschen på Nürburgring

Sensor slutade att fungera

Olyckan har spårats till ett fel på en ABS-sensor vid vänster framhjul. Dataanalysen visar att varningslampan i kupén tändes, men enligt Koenigsegg kan den vara svår att uppfatta om man har hjälm på sig, samtidigt som man är koncentrerad på att köra i hög hastighet på bana. Felet är också svårt att uppfatta, eftersom känslan i bromsarna inte påverkas om man inte bromsar hårt nog för att ABS-systemet ska aktiveras.

ABS-varningen ska ha varit aktiv i god tid innan kraschen, men analysen visar att inbromsningarna innan olyckan inte varit hårda nog för att trigga ABS-systemet. Backup-systemet låter bakhjulen rotera även om framhjulen låser sig, anledningen är att bilen inte ska börja rotera – i stället kommer bilen att fortsätta rakt fram. Och det var precis vad som hände på Nürburgring.

Återupptar rekordförsöken

Nu ska säkerhetssystemen uppdateras så att bilens topphastighet begränsas till 100 kilometer i timmen om ABS-systemet inte fungerar som det ska.

Monoque-chassit i kolfiber har undersökts på fabriken i Ängelholm, och de goda nyheterna är att det är intakt. Båda dörrarna går att öppna och stänga normalt, och taket har klarat sig. Koenigsegg kommer att bygga upp bilen inom en snar framtid, tillsammans med motor, växellåda och flera andra system. Målet är att fortsätta rekordjakten på Nürburgring så snart det är möjligt – men just nu är det svårt att bedöma om man är tillbaka redan i år.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den HÄR

Lämna ett svar