Koenigsegg bygger ”folkmotor” på 400 hk

– Vi arbetar just nu med en motor som ska ge 400 hästkrafter eller lite mer. Samma principer som vi använt i Agera och Regera kan användas till mindre motorer, säger Christian von Koenigsegg.

Enligt honom finns det ännu inga konkreta planer på serieproduktion av 1,6-litersmotorn. Den ska framförallt ses som en konceptmotor i nuläget.

Koenigsegg verkar i första hand vara ute efter att visa hur långt det går att komma genom att använda ”motortrimning”. Det innebär att spara bränsle – utan att för den skull behöva göra avkall på prestandan.

Minskade värmeförluster

Sedan tidigare är det känt att Koenigseggs systerföretag Freevalves tillsammans med Qoros utvecklar just sådana motorer utan kamaxlar.

– Det gäller att våga och tänka nytt för att ta de stora kliven framåt inom bilindustrin. Och det är Qorosmotorn utan kamaxlar ett exempel på, säger Christian von Koenigsegg.

Ett stort problem i en förbränningsmotor är att cirka 70 procent av energin i bränslet försvinner i värmeförlust. En del av denna värmeförlust går att undvika, menar Christian von Koenigsegg och utvecklar sitt resonemang:

– Genom att dra ner cylinderdiametern och förlänga slaglängden minskar förlusterna. Vi använder smidda kolvar, smidda vevstakar och ventiler av hög kvalitet för att nå ett bättre resultat. De komponenterna är dyrare men i massproduktion skulle merkostnaden sjunka och bli hanterbar.

– När vi sedan använder ett topplock med vår FreeValve-teknik på motorn ökar vi verkningsgraden med ytterligare tre – fyra procent, vilket i sammanhanget är mycket, säger han i intervjun med CarBuzz.

KLIPP: Här jagar Koenigsegg nytt rekord på Nürburgring

Skeptisk till elektrisk turbo

När det gäller andra biltillverkares fascination för ”elektrisk turbo” säger Christian von Koenigsegg:

– Elektrisk överladdning är intressant på flera sätt, men den är också tung och lite klumpig. Målet går att nå på andra sätt.

Elektrisk överladdning kräver mycket effekt, vilket ökar mottrycket för motorn. Det är inget önskvärt eftersom effektiviteten då minskar. På en racingmotor ska det vara ”fritt blås” för att motorn ska ge så mycket effekt som möjligt. Den effekten är förstås också önskvärd på en bränslesnål bil, skriver CarBuzz.

Den ideala drömmotorn vore alltså den som på ett ännu bättre sätt kan ta tillvara på energin i värmen, som annars bara försvinner ut i bränslesystemet.

Många hästkrafter per liter

Koenigsegg ligger definitivt i utvecklingens framkant. Dess V8-motor i supersportbilen One:1 är på 5,0 liter, matas av dubbla turboaggregat och ger 1 360 hästkrafter, vilket blir 272 hästkrafter per liter.

Om toppeffekten rundas av till 400 hästkrafter jämnt i den nya 1,6-litersmotorn, som Koenigsegg utvecklat, skulle det ge 250 hästkrafter per liter.

Inte riktigt lika bra som spektakulära One:1, men en enormt bra siffra jämfört med vilken annan motor som helst.

Koenigseggs partner i projektet med ”folkmotorn”, kinesiska Qoros, planerar inom kort Europalansering och har rekryterat många tidigare Saab-ingenjörer. Qoros har också visat toppresultat i krocktester.

Sugen på att byta bil? Kolla vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar