Kina hotar stoppa amerikanska bilar

Under hela sin presidentkampanj har Donald Trump målat upp Kina som den stora, ekonomiska fienden. Han har talat om handelskrig och nya, höga tullavgifter på import av kinesiska varor.

– När Kina ser dem kommer de att sluta fuska, var hans budskap kring de höjda avgifterna.

Donald Trump har efter valet tonat ner sin retorik en aning i några frågor. När det gäller Kina så har han hunnit med ett samtal med Kinas president Xi Jinping – men samtidigt kommer budskap från Trumps stab att den kommande presidenten kommer hålla sin linje.


LÄS MER: Så kan Trump straffa ut Volvo i USA


Handeln kan paralyseras

Och svaret från Kina – eller snarare då ledarskribenten på statskontrollerade Global Times – är hårt.

– Om Trump tvingar fram 45-procentiga tullavgifter på kinesiska importer so kommer handeln mellan Kina och USA paralyseras. Kina kommer svara med samma medel. En order av Boeing-plan kommer ersättas med Airbus. Försäljningen av amerikanska bilar och Iphones kommer drabbas av motgångar.

Ledarskribenten menar dock att Trump, som erfaren affärsman, inte kommer vara så naiv eftersom effekterna blir för stora.

– Om Trump förstör Kina-USA-handeln så kommer ett antal av USA:s industrier försämras. Och slutligen kommer den amerikanske presidenten bli fördömd för sitt övermod, sin okunnighet och inkompetens.

Kinas utrikesdepartement har använt mildare ord, enligt The Guardian, men faktum kvarstår: Donald Trump har en del att fundera kring när det gäller den amerikanska bilindustrins framtid i och utanför USA – och hur det passar hans uttalade politiska mål.

LÄS MER: Bilindustrin bör skämmas

Lämna ett svar