Hon bestämmer priset på din Volvo

Vi sitter i ett lugnt hörn av foajén i Kempinski-hotellet i Estepona på den spanska solkusten. Här har Volvo hyrt in sig i fyra veckor för den stora lanseringen och testkörningen av de nya modellerna S90 och V90.

För Victoria Falksund är det lite av examen efter fem års arbete som projektledare för 90-bilarna. Det återstår ett par modeller men sen är hela serien komplett och lanserad. Hon är klar med jobbet hon startade när hon kom till Volvo.

– Jag började på Volvo för fem år sedan och var då kommersiell projektledare för 90-serien. Jag brukar säga att jag kom när allt det roliga började. Det var i en tidig fas av 90-serien och vi hade till exempel inte bestämt designen på XC90. Vår designchef Thomas Ingenlath hade precis börjat, det var en väldigt spännande tid.

”Handlar om priser och volymer”

Vad gör en kommersiell projektledare och en affärsprojektledare?

– Den kommersiella projektledaren har hand om olika specifikationer. Tidigt i projektet bestäms det vilka varianter som behöver byggas och vad de ska kosta, och det är olika mellan olika marknader och länder. Speciellt då med XC90 som var den första bilen på SPA-plattformen, då sattes allt. Sen har det varit lite enklare med de andra bilarna, när man haft något att utgå ifrån.

I dag är Victoria Falksund affärsprojektledare och vice president för 90-serien. Det är hon och Håkan Ivarsson som chefar över Volvos alla stora bilmodeller. Håkan ansvarar för den tekniska delen inklusive tillverkning och Victoria för de affärsmässiga besluten.

– Som affärsprojektledare då handlar det mycket om att definiera bilarna och se till att vi tjänar pengar på dem. Det handlar om priser och volymer.

 

Du var med och presenterade S90 och V90 på scenen i ert showroom i Stockholm. Hur känns det, att vara så publik?

– Det är något som Volvo har som tydlig strategi, att det inte bara är de högsta cheferna som ska synas utan vi ska också visa upp alla som arbetar direkt med projektet. Det är riktigt roligt. Vi har också många olika nationaliteter som kommit in och de påpekar hur unikt det svenska är och de berättar hur vi ska kunna lyfta fram det.

BILTEST: Vi kör nya Volvo V90 – en given succé

Jobbade på toyotas F1-stall

Vad gjorde du innan du kom till Volvo?

– Jag arbetade sju år på Mazda-importören där jag var försäljningsansvarig. Där handlade det mycket om olika trick för att få fler bilar till Sverige då fabrikerna i Japan gick för fullt. Och före det arbetade jag på Toyotas F1-stall, då med Ove ”Påven” Andersson som chef.

Det låter spännande. Vad arbetade du med där?

– Min man arbetade med motorutveckling på Volvo och fick jobb i F1-teamet i Köln. Jag var mammaledig då så vi flyttade dit. Sen började jag på deras marknadsavdelning. Det var väldigt speciellt och annorlunda då vi efter varje tävling fick feedback, vi levde med tävlingshelgerna och hur det gick där. Min man reste mycket och var med på tävlingar och tester. En väldigt rolig erfarenhet.

Så det har varit bilar mest hela tiden?

– Ja, och jag gillar verkligen bilar. Jag arbetade som elevingenjör på ABB men efter det har det varit jobb knutna till bilbranschen på något sätt.

Vad är det bästa med att jobba i bilbranschen?

– Som sagt, jag gillar bilar och jag tycker att det är mycket mer än bara ett transportmedel, det är mycket känslor. Det är ren lycka att få vara med och se när bilarna utvecklas och blir klar – och att sen få köra dem. Och det är ren lycka att se hur ni i media och bilkunderna tar emot våra produkter. Då händer det att jag kan få en tår i ögat.

– Just nu är det också en väldigt spännande tid i branschen där det händer så mycket. Vi har självkörande bilar och vi har olika teknikföretag och nya bilmärken som kommer in och utmanar de redan etablerade. De självkörande bilarna kan komma att förändra så mycket – vad händer i branschen om bilarna börjar köra sig själva?

”En väldigt konservativ bransch”

Och vad är det sämsta med att jobba i bilbranschen?

– Vi kan säga att det händer mycket men det är också en väldigt konservativ bransch. Och det är en manlig industri, där Volvo ändå har kommit långt och är på rätt väg. I min grupp är vi sju personer varav fyra kvinnor.

Vad ska man göra då för att locka fler kvinnor till bilbranschen?

– Det är en väldigt stor andel ingenjörer så det börjar väl där – att få flickor att välja de utbildningarna. Vi har haft ett gäng elevingenjörer hos oss nu och där fanns det massor av väldigt duktiga tjejer, så det kommer. För mig handlar det om kompetens och gruppsammansättning och jag vägrar att ens nämna ordet kvotering.

Arbetar du med andra projekt än 90-serien?

– Nej, vi följer 90-serien genom livscykeln. Nu har vi snart alla bilar klara men vi börjar redan titta på nästa fas med facelift. Vi har intervjuat ett 80-tal XC90-kunder och vi gör olika undersökningar för att se hur vi ska förbättra bilarna. Med anslutning till internet och teknik för självkörande bilar så händer det saker hela tiden.

Ni har i varje presentation varit tydliga med att ni kopplar ihop säkerhet med självkörande bilar. Varför?

– Jag tycker att det passar ihop klockrent. Vi kallar det förarsupport för det är det det är i dag, en hjälp till föraren. Säkerhet kanske inte alltid är så sexigt att sälja men sätter vi ihop det med självkörande så blir det det. Vårt varumärke har en historik med begreppet säkerhet och det passar väldigt bra att lägga till självkörande bilar.

Du jobbade inte på Volvo under Ford-tiden men märks det inom företaget att det är andra ägare i dag?

– Ja, absolut, jättemycket. Det märks tydligt att de fått göra det här projektet och de här bilarna så som de skulle velat göra. Det är en väldig stolthet. Jag har också tagit på mig att försöka få alla i projektet att stanna upp och verkligen se vad som hänt – hur bilarna tagits emot. Det är många ingenjörer och de tenderar att bli väldigt fokuserade på att lösa problem. Det är bra, det ska de göra – men vi ska också kunna njuta och vara stolta över det vi åstadkommit.

Ni har precis gjort en ny reklamfilm med landslagsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Är de här reklamfilmerna viktiga för Volvo?

– Ja, verkligen. Tack vare dem har vi kunnat nå nya kundgrupper. Sverige är en lite speciell marknad, vi är så stora i Sverige och en folkbil, men så ser det inte ut i resten av världen. Men det räcker inte bara med marknadsföring – det måste alltid bottna i en bra produkt, annars fungerar det inte.

Funderar du på nya V90? Se vad du kan få för din V70 här

Privatleasing är framtiden

Var det viktigt att hålla nere priserna på nya V90 i Sverige?

– I Sverige är tjänstebilsmarknaden så viktig och för oss var det givet att ha ett alternativ som passar in där. Sen har inte vi som vissa av våra konkurrenter speciella bilar till företag utan prislistan gäller lika för alla.

Privatleasing är allt mer vanligt i Sverige, tror ni att den trenden fortsätter?

– Ja. I USA pratar men till exempel bara om månadskostnad och det tror vi kommer här också. En ny generation bilköpare är mer vana att tänka så än att plocka fram 300 000 eller 400 000 kronor för en ny bil.

Varför ska en svensk tvåbarnsfamilj köpa en dyr och stor V90?

– Det är en säker och snygg bil som är rolig att köra. Hur stor bil en familj behöver beror på funktionskraven. Men dyr, ja, men man ska också räkna in andrahandsvärdet och kostnader för försäkring. Vad en bil kostar är inte bara det som står på prislappen.

Vilket är ditt drömprojekt?

– Jag är väldigt nära min dröm med 90-seriebilarna. Om jag inte jobbade på Volvo skulle jag nog jobba med något helt annat än bilar.

Du drömmer då inte om att lansera en riktigt bra elbil?

– Man vet aldrig, det kanske finns några riktigt bra Victoria-bilar där någonstans..

Lämna ett svar