Här är svenska orten där ingen får P-böter

Den här historien låter som ett dåligt aprilskämt men det är faktiskt sant. I Degerfors kan bilisterna parkera hur de vill utan att riskera att bli bötfällda, berättar SVT Örebro.

Och så har det varit i flera år!

Det hela startade när Degerfors kommun bestämde sig för att höja felparkeringsavgiften på handikapparkering till 1 000 kronor. Det var i juni 2012, och året efter höjdes även den vanliga felparkeringsavgiften (till 500 kronor).

Låter alltså som om kommunen satsade på att få bort felparkerandet. Men effekten blev den motsatta – eftersom ingen har tryckt nya, giltiga böteslappar. Utan dem går det inte att ”lappa” bilar.

Som extra grädde på moset finns det ingen i Degerfors som har till uppgift att bötfälla felparkerarna.

– I dagsläget så har vi ingen som kan göra det från kommunens sida. Det är i så fall polisen, säger kommunens trafikingenjör Jerry Goude till SVT Örebro.

Men utan korrekta böteslappar kan inte polisen göra det…

– Vi fick en anmodan att vi skulle trycka blanketter men vi har aldrig gjort det, säger Jerry Goude.

 

LÄS MER: Sno aldrig p-platsen från en Jeep

 

”Mycket bedrövligt”

Det här ställer till det för rörelsehindrade i Degerfors kommun som riskerar att stå utan sina handikapplatser.

– Om jag ska vara helt ärlig så är det mycket bedrövligt, speciellt när som det är där vi står nu, här har en bil ställt sig på en handikappsparkering utan att ha rätt till handikappsplats. Det finns ju gott om andra platser runtomkring här, om han nu hade fått en tusenlapp i böter så hade han aldrig gjort om det igen, säger Ole Skelskjär från DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder.

Degerfors kommun ska nu utreda om de ska ha en person som ska lappa felparkerade bilar.

LÄS ÄVEN: P-bolaget tvingas måla om rutorna

Lämna ett svar