Här är regskyltarna som blivit förbjudna

En registreringsskylt av det fräckare slaget är inte speciellt lätt att fixa – Transportstyrelsen granskar alla personliga skyltansökningar noga.

Försöket i Varberg, som SVT Halland berättade om, tillhör ändå ett av de mer kluriga. 3JOH22A kan verka harmlöst men läs det i en spegel så förstår du varför ansökan avslogs med orden ”Den teckenkombination du begärt kan uppfattas som stötande”.

Det har varit fler mer eller mindre stötande förslag genom åren som fått ett negativt besked av Transportstyrelsen – och ett axplock finns i faktarutan.

När Y och Z introducerades i fjol som inledande bokstäver på skyltarna var det några nya kombinationer som lades till som ”förbjudna”: ZEX, ZPY, ZUG, ZUP, ZOO.

LÄS MER: Förbjöds ha 666

Och det sker hela tiden en uppdatering av vad som kan tänkas vara stötande.

– Det gäller att vi som utredare är uppdaterade på nya trender och vad som händer i samhället, säger Transportstyrelsens utredare Fredrik Lindqvist till SVT Halland.

Även gamla, tidigare godkända registreringsskyltar kan påverkas. Eskilstunabon Alec Ruston körde i tio år omkring med bilar som hade ”BOLLOX” fram och bak – men när det var dags för en ny tioårsperiod blev det avslag från Transportstyrelsen. Något Alec Ruston inte var helt nöjd med.

– Jag gillar ordet för att det är så användbart och roligt. Det är aldrig någon som blivit kränkt vare sig i England eller i Sverige, säger han till ekuriren.

Transportstyrelsen menar å andra sidan att skylten aldrig borde ha blivit godkänd från första början.

LÄS MER: ”Naughty” gick bra men inte ”Hunted”

Men även hos de som bestämmer över skyltarna kan man ha roligt på jobbet.

– En del ärenden lockar självklart till skratt och det kan bli lite lustiga diskussioner bland oss utredare. Ärendet i Varberg är ett praktexempel på det. Ett annat exempel vi hade nyligen var någon som ville ha ordet ”Muffen”, säger Fredrik Lindqvist på Transportstyrelsen.

Han betonar dock att varje ärende granskas noga.

– Om vi utredare inte skulle enas i ett ärende så får vi ta stöd av jurister. Men det har nog aldrig hänt. Vi har en skarp gräns av vad som är okej och inte.

I bildspelet ovan ser du 97 av bokstavskombinationerna som inte är tillåtna – och i faktarutan hittar du ett antal förslag till registreringsskyltar som fått avslag.

Sugen på en ny bil som du kan sätta en personlig regskylt på? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar