Här är generationen som tar över formel 1

Efter en rätt slö sommar där bland andra Kimi Räikkönen fick fortsätta i Ferrari har övergångarna och snacket om vem som kör vad nästa säsong tagit ordentlig fart.

Självklart har det att göra med att Felipe Massa lämnar Williams och Jenson Button kliver åt sidan i McLaren.

24-årige Stoffel Vandoorne ersätter Button medan 17-årige Lance Stroll och Felipe Nasr, i dag i Sauber, gör upp om platsen i Williams. Trots sin ungdom ligger Stroll bäst till då hans familj är delägare i teamet. Så blir det inte 2017 så är det mer eller mindre klart att Stroll kör F1 för Williams senast 2018.

Och det kan bli fler tonåringar i F1. Max Verstappen har visat att det går att ta klivet direkt från F3, även om det förstås finns många exempel på tonåringar som inte lyckats i F1.

F1-depån kan bli yngsta någonsin 2017

Charles Leclerc nämns som ersättare till Esteban Gutierrez i Haas. Leclerc är bara 18 år och skulle – om han vinner GP3-titeln och får sin superlicens – göra förare som Manors Pascal Wehrlein, 21, och Esteban Ocon, 19, sällskap.

I ett F1-startfält där förare som Max Verstappen, 18, och Carlos Sainz Jr redan är etablerade.

F1-depån i Melbourne våren 2017 kan bli den yngsta någonsin och vi står inför en generationsväxling som är större än den 2007.

Men om det går snabbt att nå F1 kan det också gå snabbt att ramla ur sporten. Ryssen Daniil Kvyat, 22, misslyckades i Red Bull och anses nu mer eller mindre förbrukad i depån. Mycket lite talar för att Kvyat lyckas behålla sin plats under vintern. Och även om de unga förarna är omtalade och framgångsrika så krävs det en lång relation med sponsorföretagen och fortsatt framgång för att lyckas behålla sitt stöd.

***

Förra veckan handlade det mycket om de nya ägarna Liberty Media och deras mångmiljardsatsning på F1. Och det finns faktiskt kopplingar till Marcus Ericsson vars plats i F1-depån verkar säkrare än någonsin. Liberty-koncernen är också delägare i Formel E där de finansbolag som kopplats samman med Sauber-köpet och den grupp finansiärer som stöttat Marcus Ericsson finns.

Jag är rätt säker på att gänget bakom Marcus inte hade satsat pengar på Sauber utan garantier från Liberty att F1-skutan ska styras åt rätt håll. Med den försäkran kunde finansgruppen vara säkra på att få tillbaka sina pengar när F1 blivit mer attraktivt igen. För alla i depån har väntat på att någon – som nu Liberty – ska komma in och lösa upp knutarna och verkligen köra F1-sporten på rätt bana.

***

Alex Zanardi, 49, vann i veckan OS-guld i handcyckling i Rio de Janeiro. Han vann en dag före 15-årsminnet från den fruktansvärda krasch som kostade Zanardi båda benen. Jag var på plats på Lausitzring 2001 och såg kraschen och var då övertygad om att Zanardi omkommit. Han har berättat att han levde i 50 minuter på bara en liter blod och att hans hjärta stannade sju gånger. Zanardi överlevde och tävlade i bilracing igen. Sedan han slutat med bilar har han vunnit flera VM- och OS-guld. Så man behöver alltså inte vara 19 år för att lyckas.

***

Och på tal om F1-talanger. Det var roligt att i Allt om bilars podcast höra Mikaela Åhlin-Kottulinsky berätta varför F1-förare inte kan köra bil på is – eller, ja, varför de inte nödvändigtvis är så snabba. Mikaela avslöjade också vad hennes slutmål i karriären är och jag tror och hoppas att hon lyckas. För som hon säger, dit hon siktar kan hon ta sig utan starka finansiärer. Det räcker med talang.

Går du i bilbytartankar? Se vad du kan få för din bil här

Lämna ett svar