Fler kvinnor i VW-styrelsen

Den första januari i år infördes kvoteringsregler för att bryta männens dominans i de största bolagen i Tyskland. I dag finns det inte en enda kvinnlig vd i något av de 30 största bolagen på landets DAX-lista.

Volkswagen nominerade Hans Dieter Poetsch till rollen som ordförande i koncernstyrelsen men inför det årliga mötet med aktieägarna måste VW-styrelsen bestå av 30 procent kvinnor för att nomineringen ska gå igenom. Sedan tidigare finns svenska Annika Falkengren i VW:s styrelse. Hon är en av tre kvinnor som står med i den senaste förteckningen av styrelsemedlemmar.

Qatar skickar kvinnlig representant

Qatar har meddelat att de tänker ersätta ministern Hussain Ali Al-Abdulla med en kvinna men de har ännu inte berättat vem det blir.

Trots att det totalt bara blir fyra kvinnor och 16 män i styrelsen klarar VW lagkravet då tre av tio av aktieägarnas ledamöter är kvinnor.

Annika Falkengrens roll i VW-styrelsen blev ifrågasatt efter den stora dieselskandalen i höstas men Falkengren försäkrade då att hon bara haft nytta av sin plats i den tyska storkoncernens överstyrelse.

– Jag blev naturligtvis lika chockad och förvånad som väldigt många andra har gett uttryck för, sa Falkengren till Di när hon först kommenterade dieselfusket.

– Mitt tyska uppdrag har varit väldigt viktig för vår tyska satsning. SEB är inte lika känt i Tyskland, men det har varit väldigt känt att vd:n sitter i VW:s styrelse. Det har hjälpt oss i banken att öppna dörrar i Tyskland, sa Falkengren till Di angående sitt uppdrag i styrelsen.

Flera bolag inne på samma spår

Även andra biltillverkare har inlett ett arbete för att få fler kvinnor i ledande positioner. Bland annat Renault och Daimler arbetar aktivt för att anställa fler kvinnor. I Renault var andelen kvinnor på lönelistan tio procent 2010 men 18,4 procent 14 år senare.

I Renault sitter det tre kvinnor och nio män i den exekutiva styrelsen. I Daimler är målsättningen att senast 2020 ska minst var femte höga chef vara en kvinna.

Sugen på att byta bil i vår? Se vad du kan få för din gamla bil här

Lämna ett svar