Felix Rosenqvist står för årets genombrott

Jag skulle gärna vilja påstå att det lossnade för Felix Rosenqvist efter det att han och jag körde ett långlopp i samma bil på Gelleråsen förra hösten. Men, det är förstås att överskatta min roll kraftigt.

Vi satt i samma Volvo C30 och jag bromsade oss tillräckligt för att vi bara skulle komma tvåa. Jag minns att jag imponerades över jämnheten och förmågan att ställa om från snicke-snack i depån med sponsorer och gäster till full fokus och jämna, snabba varvtider i ösregnet.

Och det är jämnheten och förmågan att ställa om till olika typer av bilar och situationer som tagit Felix Rosenqvist till världseliten under det här året.

Imponerande resultat under säsongen

Efter sin andra raka seger i Macau några veckor efter det där loppet på Gelleråsen har Felix gjort det här:

* Succé i Mercedes GT-team.

* Imponerande debut i Indylights-serien i USA.

* Ett uppmärksammat test i en Indycar-bil.

* Överraskande snabb när han fick hoppa in i Mercedes DTM-team.

* Pole position och pallplats i Formel E så sent som förra helgen.

Jag kan inte hitta en enda förare i världseliten som kört så många olika bilar i så många olika klasser och direkt visat sig vara snabb, om inte snabbast, av alla.

Kan bli historisk med tredje rak F3-seger

Om jag var chef för Mercedes skulle jag verkligen ta mig en funderare på om inte Rosenqvist ska få testa en F1-bil i vinter och han borde vara aktuell för en plats i Manor-stallet. I en direkt jämförelse i samma DTM-bil har Rosenqvist imponerat mer än F1-förarna Pascal Wehrlein och Esteban Ocon. Och Mercedes har råd att satsa på talang före allt annat.

I helgen ska Felix försöka bli historisk med en tredje raka seger i F3-loppet i Macau. Dessutom har han en andraplats i samma prestigefyllda lopp från 2012.

Felix kommer att köra för sitt gamla stall Prema och kanske får han allra tuffast motstånd från en annan svensk supertalang, Joel Eriksson.

Årets lopp i Macau har också status som VM i formel 3 och kommer att direktsändas av Viasat. Håll koll i tablån lördag och söndag morgon.

LÄS OCKSÅ: Duellen Sverige-Danmark fortsätter i F1

***

Mattias Ekström är nominerat till priset ”Årets manlige idrottare” och ställs mot golfaren Henrik Stenson, ridsportens Peder Fredricson samt självaste Zlatan Ibrahimovic. Zlatan har väl ett av sina sämre år bakom sig och jag gissar att kampen står mellan Stenson och Fredricson med Ekström som lite outsider.

Men en seger är alltid en seger och medan de andra två kan visa upp OS-silver och segrar i enskilda tävlingar har Mattias en VM-titel över en hel säsong på sitt CV. Jag håller tummarna för motorsporten och för Ekström.

***

Minnesota Vikings förlorade för fjärde gången i rad i söndags och kickar nu sin kicker Blair Walsh. Walsh har missat för mycket efter sin avgörande snedspark om en slutspelsplats förra vintern. Nu ska Vikings försöka rädda säsongen och en slutspelsplats med en rejäl uppryckning andra tredjedelen av säsongen.

Lämna ett svar