Dyrare formel 1 i TV med de nya ägarna

Under de snart 20 år jag följt F1-sporten på nära håll har det handlat mycket om olika affärer där Bernie Ecclestone köpt och sålt och köpt igen för att tjäna miljarder och ändå fortsätta att ha kontrollen.

Men nu är den tiden över. Det amerikanska företaget Liberty Media köper F1-bolaget och även om Ecclestone får tre år på sig att sluta så är det dags att vi lär oss några nya namn.

”Darth Vader of Wall Street”

Chase Carey är den nya ledaren i F1 som ordförande i det företag som ska kontrollera formel 1. Vi kommer också att höras talas om Liberty Medias vd Greg Maffei och kanske framför allt Libertys ägare John Malone, mannens som av många beskrivningar också fått beteckningen ”Darth Vader of Wall Street”.

Liberty Media har kopplingar till flera stora mediabolag och bland annat till baseboll-laget Atlanta Braves. Det finns också en tydlig koppling till Discovery Channel och att ett stort mediabolag vill äga F1 handlar om två saker: innehåll och pengar.

Formel 1 behöver omsätta mer pengar sedan intäkterna från sponsorer, publik och traditionella tv-bolag slagit i taket. En uträkning som den ansedda F1-journalisten Dieter Rencken gjort visar att varje F1-tävlingen behöver omsätta närmare 700 miljoner kronor för att sporten ska gå runt och det är i dag omöjligt att få in de pengarna från betalande publik, vip-gäster och tv-bolag.

Ta mer betalt av de som tittar

Lösningen är att ta mer betalt av de som tittar på F1 – och att få fler att titta på fler plattformar.

I dag kan du se alla basebollmatcher i apple-tv eller i telefonen för 1 000 kronor per säsong. Samma kostnad för en NFL-säsong är 2500 kronor.

Vi kommer att få se en utveckling där tv-bolagen visar vissa saker men att vi kan få se ännu mer på andra plattformar – om vi betalar. Med den här affärsmodellen ska ”tv-intäkterna” till F1 kunna flerdubblas. Liberty Media kan jämföra med vad baseboll-ligan MLB plockar in från digitala kanaler och de ser då att F1-intäkterna är en bråkdel av vad den relativt regionala sporten baseboll tjänar.

Formel 1 behövde mer pengar och de enda som kunde erbjuda det på ett trovärdigt sätt var ett mediabolag.

För Liberty Media betyder F1 också tillgång till innehåll till alla sina plattformar och distributionskanaler. LM behövde mata sina tittare med något nytt och spännande.

***

Som näringsminister besökte centerpartiets ledare Annie Lööf den stora bilsalongen i Genève. Och även om hon i dag inte längre sitter i regeringen finns intresset för bilfrågor kvar. I veckan hälsade Lööf på det spännande företaget ChargeAmps som bygger laddlösningar för elbilar och laddhybrider.

***

HVO. Lär er förkortningen för det kommer att snackas om den framöver. Peugeot/Citroën meddelade i veckan att de omfamnar bränslet som är det som kallas syntetisk diesel, alltså helt fossilfri diesel. Alla Euro5- och Euro6-motorer från PSA-gruppen ska kunna köras på Hydrogenated Vegetable Oil, HVO. Svenska företaget Avantherm var snabba på bollen och meddelade att de erbjuder HVO till företag. Bra!

***

Ni har väl inte missat Allt om bilars senaste podcast? Där intervjuar jag Ubers chef i Sverige, Alok Alström, och vi pratar en hel del om privatbilism och om den verkligen kommer att vara kvar om 20 år.

***

Det ska bli möjligt att ta CSN-lån för att ta körkort. Bilbranschen jublar. Jag tycker gott att de kunde få ingå i gymnasieutbildningen att få lära sig hantera vår komplicerade trafiksituation, och då inte bara som bilförare.

Kanske sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Lämna ett svar