Det här bråkar par mest om i bilen

1. Föraren ignorerar råd och förslag

Att ens partner inte lyssnar på en kan vara otroligt irriterande. I en bil är det dessutom svårt att skylla på något annat – och gäller råden till exempel vägval blir det ju extremt tydligt om råden följs eller ”körs över”.

2. Kör för fort

Det är aldrig bra att köra för fort och finns det passagerare i bilen som inte vill åka i samma hastighet som föraren – ja, då är en konfrontation inte långt borta.

3. Kör för nära framförvarande bil

Att nästan köra upp i baken på bilen framför behöver inte bara vara störande för föraren i den bilen. Det är bevisligen också störande för den egna medpassageraren – och det är lätt att förstå. Har du inte kontroll över ratt och pedaler är det rätt oroande att ligga för nära.

4. Bromsar för hårt

Återigen, har du inte kontroll över pedalerna vet du heller inte exakt när bromsandet inleds och kan inte förbereda kroppen. Det blir helt enkelt ett överraskande stopp om bromsandet är hårt.

5. Spelar musik som partnern inte gillar

Techno, jazz, Svensktoppen, hiphop, klassiskt, funk, hårdrock, visor… Det finns nästan lika många smaker som det finns musikstilar. Och i en trång bil kan smaken variera ännu mer.

6. Har för kallt i bilen

Vem av er är naturligt varm och vem fryser jämt? Inte ens stjärtvärme kan råda bot på nerhissade rutor på vintern. Moderna bilar försöker ge valmöjligheter men det är svårt med stora klimatskillnader på några centimeters håll…

7. Kör vilse/väljer fel väg

Om du VET rätt väg och föraren ändå tar en annan rutt. Få människor kan hålla klaffen då – speciellt inte om föraren är ens partner.

8. Har för varmt i bilen

Svett som rinner nerför ryggen, så där irriterande långsamt. Det är underlag för ett rejält bråk, speciellt om det är en återkommande händelse.

9. Skräpar ner i bilen

Om din partner använder bilen som sopkorg är det lätt att bli irriterad. Om soporna aldrig lämnar bilen – ja, då är det risk att den blir en krutdurk i relationen.

10. Spelar för hög musik

Okej, de första kilometerna på er långresa kan det vara härligt att spela ”Route 66”, ”Highway to hell” eller kanske ”Sommarnatt” på högsta volym. Men det blir gammalt rätt snabbt. Speciellt om det är mycket trafik och mörkt.

LÄS OCKSÅ: 10 regler svenska bilister VÄGRAR lära sig

Gifta par är mest irriterade

Till den amerikanska nätundersökningen som är underlag för den här listan frågades 2 081 personer, som var i en relation, om deras största irritationsmoment tillsammans i bilen.

Det skilde en del mellan svaren från män och kvinnor men båda hade samma nr 1 – att föraren ignorerar råd och förslag.

Ålder på de svarande påverkade inte så mycket men det gjorde i stället relationens status. Gifta var mest irriterade tillsammans i bilen – 37,2 procent svarade att deras resor ihop var fyllda av stress. Minst irriterade var de som dejtar men inte lever ihop [23,1 procent).

Kvinnor upplever oftare att de kritiseras som förare medan män inte tycker samma sak – bara 10 procent av männen svarar att deras medåkande partner ”kritiserar dem ofta”. Sedan om det beror på bra körande, att männen inte hör eller bara ignorerar kritiken förtäljer inte historien (eller undersökningen).

Lämna ett svar