De kan ta över som Volvos nya toppchef

Den heliga triangeln i ett bilföretag är vd, utvecklingschef och designchef. Det är de tre som sätter tonen och som avgör hur modellprogrammet ser ut.

Sen är det klart att marknadschefer, försäljningschefer, projektledare och regionchefer är otroligt viktiga för hur väl modellprogrammet tas om hand.

Peter Mertens har haft en central roll i arbetet med att utveckla Volvos två nya plattformar – SPA för de stora bilarna och CMA för de mindre. Mertens har också lagt ribban för hur Volvo ska gå vidare med elektrifiering och självkörande bilar.

Men sedan Mertens bestämt sig för att ta drömjobbet hos Audi måste Volvo leta efter en ny utvecklingschef.

Jakten behöver gå snabbt eftersom Mertens slutar direkt och Volvo inte har råd att tappa fart på utvecklingsavdelningen. Att det behöver gå snabbt betyder också att Volvo troligen kommer att hämta den nya chefen från sina egna led.

Här är de hetaste namnen att få Mertens jobb:

 

Dennis Nobelius

Efter att ha varit projektledare för XC90 flyttades Nobelius till Schweiz där han blev landschef. I somras fick Nobelius ett hedersamt jobb som vd för det nya företaget som Volvo startar tillsammans med Autoliv för att utveckla teknik och programvara för självkörande bilar. Men Nobelius kan vara redo att gå vidare redan nu.

 

Victoria Falksund

Projektledare för 90-serien efter en snabb karriär på Volvo. Kompetent och bred i sitt kunnande. Kan tillföra försäljningskunskap till utvecklingsavdelningen.

 

Stefan Karlsson

I dag chef för den viktiga avdelningen Vehicle Dynamics och väldigt hands-on när det kommer till utvecklingen av hela 90-serien. Redo för större uppgifter.

 

Mats Fägerhag

Har styrt arbetet i CEVT och därmed också utvecklingen av den nya CMA-plattformen. Minns att Fägerhag värvades till Volvo från Saab och kanske känner han sig färdig med CEVT och redo att börja arbeta med ett modellprogram igen.

 

Tony Harper

I dag utvecklingschef på Jaguar och om Volvo väljer att leta utomlands gissar jag att de först och främst tittar hos de gamla Ford-kompisarna och efter det i något av bilföretagen där Geelys chefsrådgivaret, den tidigare Opel-chefen Carl-Peter Forster, arbetat. Och då kan Tony Harpers namn dyka upp.

LÄS MER: Volvos toppchef går över till Audi

Lämna ett svar