Berggren: Volvo vågade välja Zlatan igen

Det kan tyckas som självklart att två av landets allra största varumärken samarbetar. Men jag minns mycket väl hur det klagades och gnälldes när Zlatan för första gången dök upp i en reklamfilm för Volvo. Då, 2014, hade Zlatan själv hört av sig till en Volvohandlare och frågat om de inte skulle göra något tillsammans.

Resultatet blev en mycket uppmärksammad reklamfilm där Zlatan dök i isvak och där XC-versionen av V70 rullade i ett kargt svenskt landskap.

Samma typ av gnäll hördes när Zlatan fick ta emot nummer tio av nya XC90 på bilsalongen i Paris. Zlatan var för kaxig för Volvo tyckte många. Zlatan var för busig och att han älskar snabba sportbilar ansåg en del rimmar illa med Volvos säkerhetsimage.

 

Men det var också många i bilbranschen som i Paris insåg hur stor stjärna Ibrahimovic faktiskt är. Volvos monter på salongen var packad med människor, trots att flera andra bilvisningar pågick samtidigt, när Volvos vd Håkan Samuelsson gav Zlatan nycklarna till den nya Volvon.

När det började viskas om att Volvo skulle lansera en nya reklamfilm lagom till fotbolls-EM startade också spekulationerna om Ibrahimovic. Och visst blir det ett nytt samarbete mellan Zlatan och Volvo.

Jag gillar det för jag tycker att Volvo kan behöva lite av Zlatans kaxighet för att märkas ute i bilvärlden. För vi ska komma ihåg att Volvo må vara stort i Sverige men ute i världen är Volvo en väldigt obetydlig spelare. Volvo är knappt avbytare i den gigantiska bil-elva som kämpar om världens bilkunder.

Om Volvo kan få lite extra draghjälp av vår landslagskapten ute i den stora världen är det bara bra. Volvo har också ett så grundmurat säkerhetsrykte att det krävs mer än en lätt glidtackling för att rubba det.

 

2014 ska Zlatan ha fått en rejäl slant av Volvo och det ryktas att han har ett 50-tal modeller han får plocka ut under sin livstid. Den här gången tror jag att det handlar om en betydligt större summa pengar. Zlatan vet sitt reklamvärde och Volvo har förstått potentialen.

Volvo spelade in sin nya reklamfilm bland annat på vägarna runt Ystad och det ska bli spännande att se hur Zlatan hanterar bilen. Jag ska själv köra bilen på tisdag i nästa vecka och det skulle vara roligt att prata köregenskaper med bilälskaren Ibrahimovic.

Zlatan passade för övrigt på att lämna in sin Porsche 918 på service på Porsche Center i Stockholm i veckan – ja, när han ändå var i stan.

Lämna ett svar