Berggren: Volvo går försiktigt fram

När Volvos designchef Thomas Ingenlath presenterar nya bilar brukar han sprudla av berättarlust. Han brukar med stor inlevelse berätta om linjer och detaljer på sina bilar.
Men när till och med Ingenlath erkänner att nya Volvo V90 CC mest handlar om den tekniska kompetensen förstår man vart Volvo siktat.
Ingenlath säger att Volvo inte ville överdriva de tuffa designdetaljerna.

Volvo ville inte ”spela ut det kortet” utan hellre låta bilens egenskaper i terrängen tala för sig själv.
Volvos utvecklingschef Peter Mertens stod bredvid och nickade nöjt.

Herrarna på scenen vid visningen i Malmö avslöjade också att det funnits diskussioner internt om hur ”tuff” V90 CC skulle bli.

Väljer samma väg som VW och Audi

Nu har Volvo valt väg och de har valt ungefär samma väg som Audi och Volkswagen. I Sverige kommer V90 CC att sälja mycket bra och vi svenskar hade säkert klarat av ännu lite mer svart plåt men vi älskar vår crosscountry redan som den är.
Med V90 CC vill Volvo anpassa sin lyx-offroad till marknaderna i Kina och USA och jag gissar att Volvo för allt i världen inte ville riskera sin nya lyximage med en kaxig bil som känns gammal redan om ett par år.
Med V90 CC säger Volvo hej då till 90-serien på ett tag. Nästa nya bil från Volvo är XC40 och under nästa år 60-serien. Vi kommer att få se samma kvartett bilar i 60-serien som vi nu fått se i 90-serien med tillägget att det av allt att döma blir en elbilsversion på någon av 60-bilarna.

Satsar på konkurrenskraftiga priser

Prismässigt hamnar Volvo en bit under 400 000 kronor för de billigaste V90 CC-bilarna. Den dyraste närmare sig en halv miljon kornor med lite extrautrustning.
En dieselmotor på 190 hästkrafter med automatlåda stannar på 387 900 kronor. Det är riktigt konkurrenskraftigt och det är tydligt att Volvo nu spjärnar emot VW:s alla försök att kapa åt sig marknadsandelar.
Du kan beställa din V90 CC redan i dag men bilarna kommer till återförsäljarna först i februari.

 

Byta till nya V90? Se vad du kan få för din nuvarande bil här

Lämna ett svar