Berggren: Så blir Scania svenskt igen

Inför den stora lastbilsmässan i Hannover avslöjade VW-gruppens lastbilschef Andreas Renschler att de olika varumärkena inom gruppen måste bli betydligt effektivare. VW-gruppen vill också köpa en stor ägarandel i amerikanska Navistar för att ytterligare kunna dela sina investeringar mellan olika marknader. Sedan tidigare ingår varumärkena MAN och Scania i en portfölj som hittills samarbetet väldigt lite.

I Hannover visar Scania upp sin nya plattform för de största lastbilarna men enligt Renschler kommer de stora investeringarna i framtiden handla om eldrivna bussar i stadstrafik.

Scania har än så länge helt fokuserat på marknaderna i Asien, Europa och Sydamerika och inte alla sålt i Nordamerika. Enligt Renschler ska alla varumärken jobba tätt tillsammans för att dela på kostnader men också för att kunna förbereda för ojämnheter i de olika marknaderna.

Lastbilsbranschen är speciell på det viset att det är stora skiften mellan länder och regioner beroende på konjunktur och politiska beslut. Om ett land väljer att investera i infrastruktur och byggen betyder det fler sålda lastbilar. Stannar ett land upp kan en marknad falla ihop totalt på kort tid.

Enligt den liberala tankesmedjan Fores vd Mattias Goldmann kommer VW-skandalen att påverka Scanias position inom VW-gruppen.

– VW kommer att behöva pengar till de stora skadeståndskraven som ligger. Det handlar om betydligt större summor än kompensation till bilägare, det handlar om att betala för vad dieselfusket orsakat i miljön och för hälsan. Det börjar bli väldigt höga summor, säger Goldmann i den senaste Allt om bilar-podden.

När Andreas Renschler pratar om Scanias dagsform och position handlar det alltså troligen väldigt mycket om att göra det gamla knepet ”snygga till bruden före giftemålet”. Alltså att VW fixar till Scania för att få så mycket betalt som möjligt.

Vi minns alla hur snacket gick runt Fords försäljning av Volvo Cars och hur bra Volvo var månaderna före Ford tillkännagav att de skulle sälja.

Det kommer inte att saknas budgivare på Scania den dagen VW vågar berätta om sina planer. Volvos AB är garanterat intresserade, även om eu kan ha åsikter om konkurrensen i Europa, och en vågad gissning är att även Geely, som i dag äver Volvo Cars, vill fortsätta att växa.

Geely har stora planer för framtida transportsystem och en stor lastbilstillverkning med bas i Sverige skulle passa Geely perfekt.

Lämna ett svar