Begtips: Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid

Tanken bakom laddhybriderna är rätt smart. Man laddar där man kan och om man inte ska för långt kan man klara de flesta turerna på ren eldrift.

Behöver man köra längre än batteriet mäktar med, när det gäller Volvo V60 D6 handlar det om upp till 50 kilometer, hoppar förbränningsmotorn igång och adderar både räckvidd och kraft.

Många hybridbilar är dock rätt tråkiga att köra. Naturligtvis är förbränningsmotorerna alltid tillräckligt stora för bilarna ska gå att framföra på alla vanliga vägar, men ofta är de på tok för klena för att man ska tycka att det är roligt. Att dra tunga släp är också så gott som alltid uteslutet.

Är pigg och kan dra tunga släp

Volvo V60 D6 är dock ett undantag här. Med sin femcylindriga dieselmotor på 2,4 liter, 215 hästar och 440 Nm som driver dramhjulen och en elmotor på 70 hästar och 200 Nm som levererar kraft till bakhjulen är den riktigt pigg. 0–100 km/h klaras av på 6,2 sekunder.

Inte illa, framför allt inte med tanke på att bilen släpar runt på 300 extrakilo jämfört med en vanlig V60. Och så det där med dragvikten: Den fyrhjulsdrivna V60 D6 AWD Plug in Hybrid får dra hela 1 800 kilo på kroken.

Den här laddhybriden har dock ett handikapp jämfört med andra kombibilar, både hybridbilar och modeller med konventionella drivlinor: Lastutrymmet. Redan i grundutförande har V60 en begränsad lastvolym och får här stryk av många konkurrenter. Och i D6-versionen är det ännu lite sämre. Litiumjonbatteripaket på 11,2 kWh har placerats under golvet i lastutrymmet och har alltså tagit en del av volymen i anspråk. Visst finns en del lastutrymme kvar, men räkna inte med att få plats med den största semesterpackningen.

Inga allvarliga problem med modellen

Volvo V60 D6 AWD-Plug in Hybrid har hunnit få några år på nacken, men modellen har ännu inte drabbats av några allvarligare fel. När bilen lanserades väcktes farhågor om att det skulle kunna bli tillväxt i dieseltankarna om bilarna kördes ”för lite” med förbränningsmotorerna.

Så har det inte blivit, enligt Volvo finns inga rapporter om problem här. Även batterierna har visat sig hålla måttet och levererar fortfarande som de ska. Slutsatsen är att det här kan vara ett bra begagnatalternativ för den som vill köra på el, men samtidigt kunna njuta av fördelarna med en stark förbränningsmotor.

 

PLUS

Miljö. Om man bara ser till att ladda sin bil är V60 D6 ett utmärkt miljöval. Många klarar att pendla bara på el.

Dieselmotorn. Den starka D5:an ger den här hybriden fin prestanda – och gör det möjligt att dra tunga släp.

 

MINUS

Lastutrymme. V60 har ett förhållandevis litet lastutrymme på 430 liter. Här har det krympt ytterligare för att ge plats åt batteriet.

Priset. En begagnad V60 D6 är fortfarande dyr. Riktigt dyr.

 

SE UPP MED

Service. Det här är en rätt komplicerad konstruktion. Därför är det extra viktigt att bilarna servas som de ska. Saknar bilen en komplett ifylld servicebok kan det vara smart att välja en annan.

Byta till laddhybrid? Se vad du får för din bil här

Lämna ett svar