630 000 dieselbilar återkallas

Volkswagen, Opel, Audi, Mercedes och Porsche återkallar sammanlagt 630 000 dieselbilar i Tyskland. Tillverkarnas ska åtgärda programvaran till motorstyrningen eftersom utsläppen av kväveoxider under vissa omständigheter är alldeles för höga.

I samband med förra årets dieselskandal testade tyska myndigheter ett stort antal dieselbilar. Testerna visade att flera tillverkare utnyttjat en lucka i regelverket som tillåter högre utsläpp innan motorn uppnått rätt arbetstemperatur – en åtgärd som ska skydda motorerna. Men enligt myndigheterna är många av de här temperaturgränsvärdena innan avgasreningen aktiveras inte motiverade.

LISTA: Vårens 12 bästa bilköp

”Inte ett gott tecken”

– Frågan är om det här antalet bilar bara är början. Det som är klart är att hela bilindustrin utnyttjar kryphål, som kan vara lagligt – men inte legitimt. Hela industrin hamnar i dålig dager, det är inte ett gott tecken, säger Stefan Bratzel, chef på Center of Automotive Managment vid Bergisch Gladbachs universitet.

Myndigheterna har inte hittat programvara som lurar avgastester hos någon annan tillverkare än Volkswagen. Volkswagen återkallar totalt 11 miljoner bilar världen över som är utrustade med den riggade programvaran. I USA har VW kommit överens med myndigheterna om att åtgärda – eller köpa tillbaka 500 000 bilar.

Byta bil? Här kan du se vad du får för din gamla

Lämna ett svar