18 bildelstjuvar dömda eller häktade

Det blir svårare och svårare att stjäla bilar, och således har olika ligor i stället riktat in sig på bildelar.

Polisen och försäkringsbolagen har därför lagt ner resurser på de bildelstjuvar som står för hälften av kostnaden för motorstölder i Sverige.

Nu börjar det också ge resultat.

”Tydlig minskning i ligornas aktiviteter”

18 personer har sedan 2015 häktats eller dömts för flera stölder av bildelar från såväl privatpersoner som företag i bland annat Stockholm, Göteborg och Borås.

– Dessa gripanden av totalt 18 personer har lett till en tydlig minskning i ligornas aktiviteter, men vi befarar att det kommer att öka igen inom kort. Det handlar om stora nätverk som ger sig ut på stöldturné, säger Anders Lindtrand, utredningschef på If, i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt att polisen jobbar mot detta på flera fronter, både lokalt, nationellt och i samverkan med andra länder. Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor.

 LÄS MER: Polisens bästa råd för att skydda din bil från tjuvar

Fler än rekordåret

Enligt Anders Lindstrand är stölderna mycket lukrativa eftersom straffen är låga och risken att åka fast är liten.

If uppskattar värdet av skadekostnaderna till över 600 miljoner kronor – och där inräknas såväl stölderna och förstörelsen som reparationskostnaderna.

I år har antalet stölder varit fler än vanligt.

Redan under de första fyra månaderna skedde lika många som under hela 2015 – som också var ett rekordår. Skadekostnaderna för i år är uppe i över 100 miljoner kronor.

– Utöver de skyhöga kostnader som stölderna medför sprids en känsla av otrygghet i samhället, säger Anders Lindstrand.

DNA-märker bildelar

BMW har utsatts för flera stölder den senaste tiden. Nu har de tagit till åtgärder genom att DNA-märka bildelar för att öka säkerheten.

– Vi tycker naturligtvis att det är jättetråkigt att det drabbar våra kunder. Som prevention arbetar vi nära både polis och försäkringsbolag. Vår del i detta förebyggande arbete är att vi från den 1 april i år DNA-märker alla bilar. Framför allt interiört (ratt och infotainmentsystem) men även en del exteriöra delar, säger Peter Maier, informationschef på BMW, till Mest Motor.

 Sugen på en säkrare bil? Se vad du kan få för din gamla här

Lämna ett svar