Yamaha lanserar ny version av R1

Nya Yamaha YZF-R1 presenterades för snart ett år sedan och har gått att köpa i Sverige sen i våras. Motorcykeln har en motor 998 kubik som enligt Yamaha levererar 200 hästkrafter vid 13 500 varv. Vridmomentet uppges till 112 newtonmeter vid 11500 varv. I motorn finns massor av godis som för tankarna till racing. Kolvarna är gjorda i aluminium, vevstakarna är av titan. Kraften går via en sexstegad växellåda.

Även i resen av motorcykeln finns mycket lättviktsmaterial. Svingen är tillverkad i aluminium medan fälgarna och bakram är av magnesium. Fulltankad ska cykel väga 199 kilo. Alltså en hästkraft per kilo.

LÄS MER: 207 hk i nya Kawasaki Ninja

Yamaha använder klassiska racingfärger på R1

Yamaha YZF-R1 har en hel del användbar teknik bakom kåporna. Här finns bland annat hjälpsystem som traction control, ABS, quickshifter, launch control och wheelie control.

Yamaha vill naturligtvis belysa släktskapet med MotoGP-racern YZF-M1 så mycket som möjligt. Och kanske kan man se vissa likheter mellan de båda motorcyklarna. Med jubileumsversionen Yamaha YZF-R1 60th Anniversary Edition blir släktskapet ännu tydligare. Här har man använt Yamahas klassiska racingfärger och dessutom bestyckat R1:an med en ljuddämpare från Akrapovic.

Motorcykeln byggs i en begränsad upplaga. Något pris är inte meddelat.

Lämna ett svar