Volvo XC90 – rapport från testkörningen

Är det pirrigt inför Årets kanske mest spännande testkörning?

– Ja, lite faktiskt. Det är inte var dag vi kör en helt ny Volvo och vi vet vad den här bilen betyder för ”nya” Volvo. Jag har precis kommit till hotellet söder om Barcelona – ungefär en timmes bilresa utmed kusten – efter att ha hunnit med tre timmar i nya Mazda2. Den bilen visades också här i trakten så jag passade på att köra den också.

Är alla Volvo-bilarna på plats också?

– Ja, det stod tre, fyra stycken utanför hotellet och några är placerade runtom i hotellet som dekoration. Det är ett gammalt sanatorium som Volvo hyrt in sig på för den här visningen och de ska vara här i tre veckor med nya gäster varannan dag.

Vilka bilar ska ni få köra?

– Det blir XC90 T8, D5 och T6 och vi ska köra i eftermiddag samt onsdag förmiddag.

Är alla Volvo-höjdare där?

– Ja, jag mötte vd:n Håkan Samuelsson när jag kom till hotellet. Han hade varit ute och testkört redan och bland annat berömde han Volvos nya filvarnare med assistans. Det ska bli spännande att testa om Håkan har fog för sitt beröm. Vi ska också få tillfälle att testa nya Sensus – Volvos system för kommunikation mellan förare och bil via den stora bildskärmen. Volvo säger att det här är det mest moderna på marknaden.

När kan vi ta del av dina intryck av bilen, betyg och annat?

– Först på torsdag klockan 12.00 – och då på vår hemsida. Volvo och Årets Bil-juryn har kommit överens om ett så kallat embargo på materialet för att alla i juryn ska ha samma chans att hinna köra bilen. Vi är två jurygrupper här.

Har Volvo XC90 någon chans att bli Årets Bil 2016?

– Ja, det tycker jag. Om Sensus och alla säkerhetssystem håller vad Volvo lovat så finns det en hel del innovation. Det finns i alla fall en bra möjlighet att gå till final som en av de sju bästa bilarna.

Lämna ett svar