Volvo bygger ny elbil – då ska den stå klar

Volvo Cars har bestämt sig. Framtidens bilar kommer att drivas helt eller delvis av el. I samband med att den nya plattformen, döpt till CMA, ska visas 2017 ska Volvo också visa upp en ny drivlina för framhjulsdrivna bilar med en elmotor i kombination med en bensinmotor.

Men Volvo tror också på ren eldrift. Till modellåret 2019 ska Volvo ha utvecklat en ren elbil – som också den ska byggas på den nya plattformen CMA.

– Vi har lärt oss mycket av de kunder som använt våra el- och laddhybrider. Vår undersökning visar att kunderna kör bilarna med eldrift under hälften av körningen vilket betyder att laddhybrider verkligen är ett alternativ till konventionella drivlinor, säger Volvos utvecklingschef Peter Mertens i ett pressmeddelande.

Kommer efter årsskiftet

I dag finns Volvos nya XC90 som laddhybrid men efter årsskiftet ska även nya S90 och så småningom nya V90 erbjudas med samma typ av drivlina. Volvo har också utvecklat en ny laddhybriddrivlina för framhjulsdrivna bilar som ska tjäna som kraftkälla för den kommande 40-serien.

Volvo ska också erbjuda laddhybridversioner av kommande 60-serien och planen är att plocka fram två nya laddhybrider per år de kommande åren.

Men laddhybrider är inte allt.

Volvo har också utvecklat en teknik för en ren elbil. Bilen ska vara klar för försäljning senast om drygt tre år, 2019. Volvo visade sin allra första elbil för över 40 år sedan och har på senare tid också försökt att sälja C30 som elbil.

Enligt vad Expressen ALLT OM BILAR erfar handlar det nu om en bil i den kommande 40-serien. En ny XC40 väntas 2017 och det är rimligt att tro att det också är 40-serien som bli bas för den nya serien elbilar från Volvo.

Fokus på energiförbrukning

Volvo har ännu inte presenterat några räckviddssiffror men det viskas om det här:

* Mer fokus på energiförbrukning än räckvidd eftersom det i många länder handlar mycket om att kyla eller värma bilen i kombination med körningen. Där är räckvidden inte lika viktig då bilar som står stilla i köer men med full klimatanläggning på också drar mycket energi.

* Bilderna som Volvo släppt i dag visar att man tänker sig en elmotor i kombination med en trecylindrig bensinmotor för 40-seriens laddhybrid.

* Mellan raderna kan man utläsa att Volvos marknadsunderökning säger att elbilskunderna vill ha en räckvidd på cirka 50 mil.

* Precis som i i XC90 T8 handlar det om att placerar batterierna lågt och i mitten på bilen.

* Det kan bli fråga om nya ägandeformer och att batteripaketet i elbilen ska kunna uppdateras under bilens livslängd.

Lämna ett svar