Volkswagen visar upp liten supermotor

Med hjälp av turbo och elektrisk överladdning ska den nya Volkswagen-motorn kunna producera 272 hästkrafter och 290 Nm – trots att den bara är på en liter. Den baseras på den befintliga motorn EA211 – som bland annat återfinns i Volkswagen Up – och i utvecklingen har man hämtat inspiration från den Polo som används i WRC-rallyt.

– Ett bra exempel på hur mycket potential förbränningsmotorer fortfarande har att ge, säger Heinz-Jakob Neußer, motorchef hos Volkswagen.

QUIZ: Kan du VW:s klassiska bilar?

Audi A4 blir bränslesnålare

Audi visar också prov på kreativ teknik med sin nya generation av snålare bensinmotorer. Med förbättrad förbränningsteknik lovar man att 2-litersmotorn på 190 hästkrafter och ett vridmoment på 320 Nm ska dra mindre än 0,5 liter per mil. Den förväntas hamna i kommande modeller av Audi A4.

På bränslefronten har även Volkswagen gjort en del framsteg. Utöver sin enlitersmotor presenterade man en bensinmotor i det större segmentet och en dieselmotor som båda ska bli något miljövänligare än sina föregångare.

”Snålaste W12:an”

Volkswagen presenterade en W12:a på sex liter med 608 hästkrafter och ett vridmoment på 900 Nm, som förväntas hamna i kommande premium-modeller från Audi Volkswagen och Bentley. Med den prestandan ska motorn klara 0-100 på cirka 4 sekunder och en toppfart på över 300 kilometer i timmen, beroende på vilken bil den sitter i.

Ändå uppger tillverkaren att den ska bli den mest bränslesnåla tolvcylindriga motorn i lyxbilssegmentet med ett koldioxidutsläpp på under 250 gram per kilometer. Men det finns inga uppgifter om hur mycket bensin den kommer att dra.

Tillverkarens tredje nya alster var den nya tvålitersdieseln 2.0 TDI, som blivit upp till 14 procent bränslesnålare.

QUIZ: Kan du VW:s klassiska bilar?

Lämna ett svar