Vi kör nya Mustangen – så bra är V8-jänkaren

Det här är inte en helt lätt testtext att skriva och inte en helt lätt utvärdering att göra. För jag precis som väldigt många med mig har ett speciellt förhållande till Ford Mustang.

Jag var en liten parvel på fem år när jag bestämde mig för att någon gång äga en Ford Mustang från 1965. En vit sedan med tak, inte cabriolet. Ford Mustang var något helt nytt i bilvärlden. Flirten med de fria hästarna på prärien. Den nya designen och mullret från V8:an.

Hela världens favorit

Ford Mustang blev också en hel världs favoritbil och konkurrenterna kopierade snabbt. För mig tappade Ford greppet om Mustang redan i början av 1970-talet. Varje efterföljare har famlat efter den där gamla känslan av frihet, kraft och ren och skär bilglädje. Få bilar kan som 1960-tals-Mustangerna verkligen signalera ”älska bil” på ett lika självklart sätt.

Med det här i bagaget kliver jag in i nya Ford Mustang GT med V8-motor. Jag har dessutom för bara några dagar sedan kört en annan V8-värsting, Mercedes AMG GTS. Så ni förstår att väldigt högt ställda förväntningar lätt kan resultera i en kraftig besvikelse.

BETYG 10 KATEGORIER – Så bra är nya Mustang

Växellådan kräver aktiv körning

Inredningen är klassiskt svart läder med moderna inslag som en stor pekskärm i mitten. Men reglage och funktioner är rätt mediokra sett till design och layout. Recaro-stolarna ger en bra komfort och jämfört med AMG GTS så är vägljudet lågt.

Den sexväxlade manuella växellådan kräver aktiv körning för att fungera optimalt. Växellägena är fasta näst intill nivån på Porsche 911, ja, på den tiden 911 kördes med manuell låda.

Jo, Ford säger att det finns automatlåda till V8-Mustang men den är konventionell och inte av så kallad dubbelkopplingstyp. Jag är skeptisk.

Ute på vägen ställer vi in styrning, traction och gasrespons på dels komfortabelt/normalt och dels sport+. Som vanligt är sportstyrningen bäst och jag märker inte så stor skillnad på gasresponsen eller traction.

För snäll V8

Ford har inte satsat på extra motorljud i kupén och överlag är motorn på 418 hästkrafter relativt beskedlig. Inga tydliga effektpucklar. Ingen spark. Tvärtom behöver den gasa för att ge bra kraft.

Inget skönt snarkande eller smällande på gassläpp. Kort sagt är V8-motorn snäll och följsam. Visst ryter det till på höga varv men det finns ingen tydlig kick i rumpan.

För mig hade Ford gärna fått satsa lite extra på finesser, prestanda och körglädje. Men arvet efter den drygt 50 år gamla ur-Mustangen lever starkt. En av grundpelarna i Ford Mustang har alltid varit priset – den ska vara möjlig att köpa för många.

I Europa kan det här vara ett problem eftersom vi ofta likställer pris med prestige och premium. Nya Ford Mustang med V8-motor har ett startpris på 365 500 kronor i Sverige. Därmed har Ford Mustang väldigt få tydliga konkurrenter. Ford Mustang är sett till priset en billig bil – men imagen vill vara lite mer än så.

BETYG 10 KATEGORIER – Så bra är nya Mustang

”Många ska ha råd med bilen”

När jag försöker pressa Fords näst högste chef Barb Samardzich, hon är från New York men har jobbat över 20 år på Ford i Detroit och Köln, på att Mustang är för billig replikerar hon blixtsnabbt:

– Priset är en av grundvärderingarna för Ford Mustang, många ska ha råd att köpa den, så har det alltid varit. Vi brukar säga att man för tre Mustang på en Chevrolet Corvette.

Ja, eller fyra Mustang på en Mercedes AMG GTS, eller två på en Lexus RC-F, en annan V8-sportbil.

Fords dilemma är att bygga en Ford Mustang som passar hela världens bild av hur en Mustang ska vara. Fords nya Europa-chef Jim Farley avslöjar att Ford redan sålt slut på hela årsproduktionen av Mustang och att bilen är i det närmaste ett helt eget varumärke. Farley visar bilder på sig själv när han som tonåring cruisade över USA i en gammal Mustang.

Men Farley har svårt att peka ut tydliga konkurrenter och han vill inte avslöja Fords säljmål i Europa.

Inga rationella argument

Jag förstår honom. För hur ska någon klara av att förutspå hur en känsla ska sälja? Det finns många argument för att köpa en annan bil för 365 000 än en Ford Mustang, speciellt om du är ute efter en sportbil.

Men något säger mig att de argumenten ändå inte biter. De som har bestämt sig för att köpa en Ford Mustang 2015 går inte att prata omkull.

Inga rationella argument biter.

För det går inte att säga till en bilköpare att han eller hon ska ge upp en dröm, speciellt inte om han eller hon har råd att förverkliga den.

Min dröm lever vidare – men den handlar fortfarande om en vit sedan från 1965.

BETYG 10 KATEGORIER – Så bra är nya Mustang

Lämna ett svar