Världens snabbaste gatubil till salu

I februari 2014 slog den amerikanska tillverkaren Hennessey Bugattis rekord för världens snabbaste lagliga produktionsbil. På Kennedy Space Center lyckades man få upp sin Venom GT i 435,31 kilometer i timmen.

12 bilar byggdes, men det är knappast någon dussinbil. Nu är ett av de enstaka exemplaren till salu.

Samma pris som en ny kostade

Om Hennessey Venom GT ser bekant ut beror det förmodligen på att den bygger på en modifierad version av Lotus Exige. Men under skalet är den något helt annat. Där sitter en V8:a med dubbelturbo och 1 217 hästkrafter – som skickar supersportbilen från 0 till 97 kilometer i timmen på 2,7 sekunder.

Priset då? Det började på motsvarande lite mer än 10 miljoner när bilen släpptes 2012. Det är också vad du får hosta upp om du vill ha det fordon som nu är till salu. Visst låter det som lite i överkant för en begagnad bil, men med tanke på hur litet utbudet är skulle ägaren sannolikt kunna få ut mer för den. Därför spekuleras det i om den anonyma säljaren i själva verket är Hennessey själva som behöver pengar till kommande projekt.

Svenska bidraget kan vara snabbast

Vilken tillverkare som håller rekordet för världens snabbaste produktionsbil är ofta föremål för diskussion. Hennessey Venom GT uppmätte visserligen den högsta hastigheten i fjol, men ska siffran bli officiell måste några fler parametrar beaktas. Bilen måste egentligen köras fram och tillbaka på banan, sedan räknas snittfarten ut. Det gjorde inte Hennessey. Dessutom måste bilen tillverkas i minst 30 exemplar, och Venom GT ska byggas i 29.

Därför fick Bugatti Veyron Super Sport behålla sin plats i Guinness rekordbok med en toppfart på 431 kilometer i timmen. Sedan dess har det svenska bidraget Koenigsegg One:1 gjort entré. Den har inte testats i något officiellt sammanhang än, men har en simulerad topphastighet på över 440 kilometer i timmen.

Lämna ett svar