Urstarkt första halvår på bilmarknaden

Under det första halvåret 2015 har bilarna lämnat hallarna i rasande takt.

– Den svenska bilmarknaden är urstark. Under det första halvåret ökade nybilsregistreringarna med elva procent i hela riket, jämfört med ett mycket bra fjolår. Registreringarna har ökat i nästan hela landet, 19 län har ökat medan bara två län har minskat sina registreringar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

Kalmar län stod för den största ökningen med 19 procent fler registreringar, följt av Stockholms län som hade 16 procent fler.

Supermiljöbilarna blir fler

Ser man på vilka bilmodeller som registrerats skedde den kanske mest uppseendeväckande ökningen hos supermiljöbilarna – det vill säga bilar med ett koldioxidutsläpp på högst 50 gram per kilometer.

– Nyregistreringarna av supermiljöbilar har ökat med 56 procent hittills i år. Det innebär att supermiljöbilarnas andel av totalmarknaden var två procent från januari till juni i år jämfört med 1,4 procent samma period förra året, säger Bertil Moldén.

Av de bilarna var det sju av tio som registrerades i något av de tre storstadslänen.

Stockholm i topp för miljöbilar

I Stockholms län blev supermiljöbilen den näst vanligaste nya miljöbilen följd av elhybrider, gasbilar och sist etanolbilar. Dieselbilen håller fortfarande platsen som den i särklass vanligaste typen.

Tittar man på statistiken över var miljöbilarna registrerades är det stor skillnad mellan olika län.

– När det gäller miljöbilsandelen ligger Stockholms län i topp där var fjärde ny bil var en miljöbil januari till juni i år. Lägst miljöbilsandel hade Västernorrlands län där var tionde ny bil var en miljöbil, avslutar Bertil Moldén.

Lämna ett svar