Turkiska Saaben: Så bygger man om 9-3

Turkiets vetenskapliga och tekniska forskningsråd, Tübitak, valde Nevs som industriell partner i projektet för att skapa en turkisk bil. Affären sägs vara värd totalt 40 miljoner euro.

”Jag är mycket stolt över att kunna presentera det här strategiska samarbetet. Turkiet kommer att bli en långsiktig partner och vi kommer båda att dra stora fördelar från detta. Med Turkiets satsning på eldrivna fordon är detta också ett viktigt steg mot vår egen vision – att forma mobilitet för en mer hållbar framtid”, sa Mattias Bergman, vd Nevs, i ett pressmeddelande.

Bilen, som ska baseras på modellen Saab 9-3, har redan visats upp i flera demoversioner för Tübitak. Dock har de eldrivna versionerna inte riktigt fungerat som de ska och Tübitak har krävt att de ska göras om. Dessutom har en prototyp som kallas ”Phoenix” blivit försenad, skriver hurriyetdailynews.com.

LÄS MER: Här är Saab-folkets nya suv!

Turkisk elmotor i saaben

För att modellerna ska bli mer turkiska kommer Tübitak i ett senare skede att återskapa bilarna på plats i Turkiet. Planen är att lokalt tillverkade elmotorer ska installeras. Planen är också att de svenska prototyperna ska förses med batterier och mjukvara från Turkiet.

Rättigheterna till namnet Saab ingår inte i affären och de färdiga bilarna kommer att få heta något helt annat. Exakt vad är ännu inte kommunicerat.

QUIZ: Svenska bilklassiker – minns du modellerna?

Lämna ett svar