Tullen ska läsa av regskyltar automatiskt

Kamerasystemet, APNR (automatic numberplate recognition), som läser av registreringsskyltar används redan av polisen.

Systemet hittar automatiskt bilar som är efterlysta, oskattade eller oförsäkrade.

Nu blir systemet också ett verktyg för tullen vid Öresundsbron. Tullverket tror att kamerorna kommer att sättas upp nästa år, och vid Tullens gränsskydd i Malmö hoppas man på att kamerorna monteras långt ut på bron.

– Det kan ju röra sig om cirka tio minuter som gör att tulltjänstemännen hinner förbereda sig på att kontrollera det misstänkta fordonet, säger Håkan Hansson, biträdande chef för Tullens gränsskydd i Malmö till P4 Malmöhus.

 

Byggde egen Porsche – av gamla cykeldelar

 

Omfattar även utländska bilar

Tullens olika register kommer att matas in i systemet – som direkt kan larma om något registreringsnummer matchar uppgifterna. Alla bilar som passerar bron kommer att fotografteras, men fordon som inte är misstänkta kommer att raderas direkt. Tullens register omfattar även utländska registreringsnummer som kan vara av intresse.

Norge, som redan använder det här systemet påträffade nyligen en större mängd amfetamin i en lettisk latbil som fanns loggad i databasen.

Enligt Tullverket kommer det nya kamerasystemet göra så att den vanliga trafiken flyter bättre, samtidigt som tullens arbete blir effektivare. Narkotikabeslagen tros öka, eftersom det blir lättare att välja ut vika bilar man ska kontrollera.

Lämna ett svar