Teslas försenade suv Model X leveransklar

Tesla visade sin konceptsuv redan i februari 2012 och vi fick då veta att den skulle vara klar 2014. Sedan dess har lanseringsdatumet skjutits upp fler gånger. Men nu verkar det faktisk som att den är klar för leverans.

I ett meddelande till aktieägarna skriver företagets vd Elon Musk att bilen släpps i september.

Musk meddelar aktieägarna

Musk förklarade också att den befintliga Model S och Model X kommer att sättas ihop på samma löpande band. Det gör att produktionstakten av den förstnämnda temporärt kan sänkas om Tesla beslutar sig för att tillverka fler suvar. Målet är att sälja mellan 50 000 och 55 000 av de två bilarna under 2015.

Amerikanska kunder kommer sannolikt att få förtur på Model X. Du som har förbeställt en kan vänta dig att få den levererad någon gång under tredje kvartalet i år. Andra köpare får förmodligen vänta tills efter årsskiftet för att få tag i en.

Målgruppen: kvinnor

Det finns fortfarande inga uppgifter om vad Model X kommer att kosta. Den enda prisuppgiften är reservationsavgiften på 33 000 kronor.

Bilen kommer att vara fyrhjulsdriven och ha två elmotorer. Elon Musk har investerat stora belopp för att bland annat utökat sin batteriproduktion inför lanseringen. Tidigare har han berättat att Model X främst riktar sig till kvinnor, vilket skiljer den från Model S som mest lockat manliga köpare.

Lämna ett svar