Telia gör din gamla bil smart

TeliasSonera så kallade Maskin-till-maskin-avdelning, M2M, satsar på expansion. Bland annat kliver TeliaSonera in i bilbranschen med produkten Telia Sense. Satsningen görs tillsammans med bland annat bilkedjan Bilia och försäkringsbolaget Folksam.

Sense är en ny molntjänst som gör det möjligt att via en app i din telefon ta del av information från bilen. En låda ansluts till bilens dataport och skickar information till appen.

Informationen kan du sedan använda för att hålla koll på bilen och informationen kan användas för andra företag – till exempel Bilia och Folksam.

Telia Sense introduceras i Sverige under nästa år och ska sedan spridas till Norden och Baltikum i ett första skede. Sense använder bilens ODB-port som finns i alla bensinbilar nyare än 2001 och dieselbilar nyare än 2004.

– Telia Sense fungerar i en majoritet av de här bilarna, men det kan finnas ett fåtal bilar som inte är kompatibla, säger Hans Dahlberg till Allt Om Bilar.

Gäller bilens garantier om man kopplar in er låda?

– Ja, det här är som att koppla in utrustning som till exempel en navigator, säger Hans Dahlberg.

EXPERTEN: Så försäkrar du bilen rätt – spara pengar

Håll koll på service och få lägre premie

Bland annat kan appen hjälpa dig att veta när det är dags för service eller för att ha bättre kontroll på bilen. Appen skulle till exempel kunna berätta för dig om bilen blir stulen eller påkörd.

Folksam kan använda informationen för att skräddarsy försäkringar till vissa kunder – på samma sätt som Moderna försäkringar gör med sin nya app som du använder för att mäta din körning.

Bilia finns med som partner eftersom de kan använda tjänsten för att informera bilägare och förare om erbjudanden om till exempel service och underhåll. Du kan få veta när det är dags att boka service och när det är dags att pumpa lite luft i däcken.

Du kan också få en daglig körjournal och hålla koll på bilens förbrukning.

Hotspot i bilen

Med hjälp av Sense ska bilen också kunna vara uppkopplad mot internet vilket öppnar för router-lösningar för enklare och snabbare uppkopplingar för passagerare.

Telia samarbetar med Springworks om den tekniska plattformen.

Flera tillverkare vill bygga in den här typen av tjänster i framtiden i sina bilar, ser ni biltillverkarna som konkurrenter eller kan ni tänka er ett samarbete?

– Vår tjänst handlar främst om att uppgradera äldre bilar, men vi utesluter inte att vi kan samarbeta med andra tillvrkare i framtiden, säger Hans dahlberg.

Lämna ett svar