Stor ökning av antal sålda nybilar

2014 var ett starkt bilår i Sverige. 304 000 nya personbilar rullade ut på vägarna, vilket var 13 procent fler än 2013.

2015 förutspåddes bli lite sämre, en siffra på 290 000 nämndes. Men nu ser det ut som att det kan bli betydligt bättre än så.

– Hittills i år har nybilsregistreringarna ökat med drygt elva procent i riket som helhet, jämfört med ett redan starkt fjolår. Kalmar län uppvisar den största ökningen med ett plus på 20 procent. Bara två län har minskat sina registreringar, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

LÄS MER: 99 bilar av 2016 års modell att drömma om

Låga räntor och stigande disponibla inkomster

Det kan finnas flera orsaker till att efterfrågan på nya bilar har ökat.

– Det beror bland annat på hushållens ökade disponibla inkomster, de mycket låga räntorna och stigande priser på bostäder, säger Moldén.

De så kallade supermiljöbilarna – bilar som släpper ut max 50 gram CO2 per kilometer – är ett segment som fortsätter att växa i Sverige. Hittills i år har de ökat med 53 procent. Supermiljöbilarnas andel av totalmarknaden är dock fortfarande liten, två procent jan-juli i år jämfört med 1,5 procent samma period förra året.

Stockholmare köper supermiljöbilar

Fyra av tio supermiljöbilar registreras i Stockholms län.

– Drygt var tionde ny miljöbil i Stockholms län är en supermiljöbil, det vill säga elbil eller laddhybrid. Det innebär att laddbara bilar är den näst vanligaste nya miljöbilen i länet. Den vanligaste miljöbilen är en diesel följt av supermiljöbilar, elhybrider, gasbilar och sist etanolbilar, säger Bertil Moldén.

Lämna ett svar