Se upp för Mercedes!

Det pågår som ni vet ett intensivt och prestigefullt bilkrig mellan premiummärkena BMW, Audi och Mercedes.

BMW är nummer ett och har varit så i många år – med Audi som den kanske hittills formstarkaste utmanaren. Då och då har Mercedes utmanat men det har för det mesta handlat om de perioder då de lanserat nya versioner av sina storsäljare C-klass och E-klass.

Enligt de flesta branschbedömares prognoser skulle Mercedes modellprogram nå en slags topp den här sommaren för att sedan falla tillbaka något.

Men Mercedes har fått upp farten med en hel rad nya lanseringar och modeller. Svenske försäljningschefen Ola Källenius – som också pekas ut som en het kandidat till att ta över hela Daimler-Mercedes-koncernen efter sina framgångar – har sjösatt ett namnbyte och en hel rad nya modeller.

LÄS MER: Svenskar kan inte köra smart och säkert

En rad nya modeller

Mercedes modellprogram har förut spretat en hel del från rätt mesiga A-klass till näst intill vulgära SLS AMG.

Det här har Källenius och den nya ledningen fått ordning på. Den nya sportbilen AMG GT tillsammans med en hel rad nya prestandamodeller med AMG som förnamn har stramats åt och blivit mer klassiskt Mercedes i stil, form och tilltal.

Samtidigt har småbilarna A- och B-klass vässats för att närma sig sina storasyskon.

I sommar lanseras suv:arna GLC och GLE i en rad olika varianter. Det här betyder att Mercedes har moderna suv:ar i så gott som samtliga storlekar i exakt rätt tid för att hänga på den stora suv-trenden.

BMW och Audi kommer att upptäcka en snabb utmanare i backspegeln – en med en stjärna i fronten.

***

En annan ny suv som jag räknar med kommer att bli en storsäljare är Renault Kadjar. Vill ni veta mer om den så kan ni läsa David Jakobssons färska test HÄR och du kan också lyssna på vår senaste podd där bilen diskuteras ingåenden.

Lämna ett svar