Så skulle det ha gått för Saab under Koenigsegg

När Saab-affären var som hetast 2009 dök en oväntad intressent upp. Koenigsegg – en relativt liten tillverkare av supersportbilar – var med som en potentiell köpare. I själva verket var det ett konsortium av flera investerare som var med bakom tillverkarens välkända namn, men någon affär blev det ändå inte.

Som bekant gick Saab i stället till Nederländska Spyker innan konkursen var ett faktum. På Koenigseggs blogg har grundaren med samma efternamn nu svarat på hur han hade tänkt vända den nedåtgående spiralen.

”Återuppliva märket snabbt”

Koenigseggs plan var att implementera teknik som de utvecklat i vanliga personbilar. Tanken var att tillverkaren skulle göra Saabs bilar intressantare genom att använda sin erfarenhet av väghållning, motorer och design.

”Det var tydligt att Saab behövde innovation och hjälp av en entreprenör för att överleva”, skriver Christian von Koenigsegg.

Det skulle inte kräva en allt för stor ansträngning att lägga om arbetet i fabrikerna, menar han.

”Saab hade fantastiska och underutnyttjade utvecklingslokaler som skulle kunna användas för att återuppliva märket snabbt och effektivt, om vi hade kunnat införa Koenigseggs sätt att jobba i stället för GM:s”, fortsätter han.

Men han är väl medveten om att det skulle krävas mer än så för att få Saab på rätt köl.

”Många sa att det var omöjligt uppdrag. Jag håller helt med. Men faktum är att jag gillar omöjliga uppdrag, som till exempel att skapa Koenigsegg Automotive”, avslutar han.

Lämna ett svar