Så ska Volkswagen vinna rallycross-VM

Kristoffersson Motorsport och Marklund Motorsport – de två VW-teamen som kört rallycross-VM de två senaste säsongerna – slås ihop och blir ett: Volkswagen RX Sweden. Teamets dagliga verksamhet leds av Michel Schneider medan Tommy Kristoffersson och Jan Marklund finns med som manager och teamägare.

Kristoffersson och Marklund placerar sönerna Johan och Anton bakom ratten i en uttalad satsning på att vinna VM-titeln från regerande mästaren Petter Solberg.

– Vi kommer att kunna lära oss mycket av varandra och utveckla bilen bättre och snabbare, säger Jan Marklund.

Vann svenska Porsche Cup

Johan Kristoffersson slutade trea i årets VM-serie och vill uppåt i den totala poängställningen. Under 2015 vann Kristoffersson svenska Porsche Cup och han vill inte helt släppa racingkarriären.

– Jag vill försöka köra racing på något sätt för det behöver jag för min rallycrosskarriär. Racing är mer exakt och den inställningen behöver vi plocka in i rallycrossen också. Jag vill också få fler timmar bakom ratten.

I VM-toppen är det i princip bara mästaren Petter Solberg som inte har ett förflutet som racerförare.

– Ja, det stämmer. Och att Petter inte kört racing är väl för att han inte kan, skrattar Johan med en klar passning över gränsen till Norge.

Solberg ryktas komma med en nybyggd bil till 2016 och Johan Kristoffersson är redo att utnyttja det försprång han skaffat sig genom att ha team och säsongsplanering klar redan före julhelgen.

– Det är väldigt skönt att ha allt klart så här tidigt. Egentligen blir jag mig inte så mycket om vad de andra gör, jag kan bara fokusera på vad vi ska göra. Nu ska vi bygga klart våra bilar sen får vi se vad de andra kommer med, säger Johan Kristoffersson som inleder försäsongstesterna redan nästa vecka.

LÄS MER: Här är kalendern för STCC 2016

Inleds i Portugal i april

Under 2015 var det ett par incidenter det snackades mycket om. Är du orolig för att domarna ska tappa greppet och tillåta för mycket?

– Nej, egentligen inte. De andra får köra som de vill bara domarna dömer som de ska. Och jag brukar säga att har man bara farten så hamnar man inte i så många situationer, då ordnar det sig.

Ni hade tidvis problem med hjulen, är det något som oroar för 2016?

– Inte alls, det var egentligen däckleverantören som inte berättade att de gjort om däcken, så vi fick några punkteringar. Men det ordnade till sig.

Rallycrossäsongen inleds i Portugal 16-17 april och kommer till Höljes i Sverige första helgen i juli. Hela serien ska sändas av SVT.

Lämna ett svar