Så farliga är gamla bilar på våra vägar

Tidningen Motor har låtit Trafikverket sammanställa statistik över antalet dödade och allvarligt skadade i trafiken.

Statistiken innehåller uppgifter om åldern på de bilar som varit med i de olyckor där förare och passagerare dödats eller skadats allvarligt.

Många dör i gamla bilmodeller

Statistiken visar bland annat:

* Av de personer som 2013 omkom i en personbil färdades 57 procent i en bil som var tio år eller äldre.

* Under perioden 2009-2013 omkom i Sverige sammanlagt 855 personer i personbilar. 538 av dem – lika med 63 procent – färdades i bilar som var tio år eller äldre.

Trafiksäkerhetsanalytikern Johan Strandroth säger till tidningen Motor att Trafikverkets beräkningar tyder på att ungefär hälften av dem hade överlevt om de hade åkt i en modern bil.

Beräkningarna visar vidare att om bilar äldre än tio år skulle plockas bort från trafiken skulle antalet omkomna och allvarligt skadade i trafiken minska med cirka 700 personer – varje år.

LÄS MER: De blev bäst i senaste krocktestet

Efterslyser skrotningspremie

Anledningen till minskningen är den tydliga utvecklingen av bilarna där moderna bilar både undviker och hanterar olyckor bättre än äldre bilar. Och enligt Trafikverket gäller det så gott som samtliga bilar.

Enligt Trafikverket skulle en skrotningspremie där äldre bilar skrotas bort till förmån för nyare bilar med bra betyg i krocktester, antisladdsystem och nödbromssystem vara lönsamt rent samhällsekonomiskt.

En skrotningspremie som plockar bort äldre bilar skulle enligt beräkningarna också vara bra för miljön. 2004 var det genomsnittliga utsläppet från nya bilar 196 gram CO2 per kilometer. Samma siffra för nya bilar 2014 var 131 gram CO2 per kilometer.

Lämna ett svar