"Rika" svenskar köper fler bilar än någonsin

Registreringarna av nya personbilar ökade med 13 procent under september månad. Det är tjugoförsta månaden i rad som registreringarna ökar, visar statistik från branschorganisationen Bilsweden. Och det finns flera förklaringar till varför så många väljer att köpa nya bilar i Sverige nu.

– Två faktorer som spelar in är de stigande bostadspriserna i framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö, som gör att hushållen känner sig ”rikare”. För det andra att en ny dispositionsform – privatleasing av bilar – tagit fart på allvar. Infrias BIL Swedens prognos för i år på 345 000 nya personbilar blir 2015 det bästa bilåret någonsin, säger Bertil Moldén.

 

LÄS OCKSÅ: 10 saker svenska bilägare vägrar inse

 

Bertil Moldén, vd Bilsweden.

Majoriteten fortfarande dieslar

Antalet nyregistrerade dieselbilar ökade med 10,0 procent i september. Andelen dieslar av de totala nybilsregistreringarna var 54,8 procent. September förra året var dieselandelen 56,5 procent.

Antalet nyregistreringar av miljöbilar under september uppgick till 5 009 stycken och miljöbilsandelen till 16,9 procent enligt den nya skärpta miljöbilsdefinitionen som gäller från 1 januari 2013. Hittills i år ligger miljöbilsandelen på 17,2 procent, uppger Bilsweden.

Antalet nyregistrerade supermiljöbilar, alltså bilar med koldioxidutsläpp på max 50 gram per kilometer, uppgick till 578 stycken under september jämfört med 358 stycken samma månad förra året.

Lämna ett svar