Rekordförsäljning av bilar – mardröm för miljövännerna

Redan i dag brottas världen med allvarliga miljöproblem. En del av problemet är bilismen som står för en del av CO2-utsläppen. Och vi kommer att fortsätta ha problem med CO2-halten, trots att de nya bilarna släpper ut allt mindre.

Företaget Euromonitor International har tittat närmare på utvecklingen för nybilsförsäljningen. Och med avstamp i siffran 85 miljoner sålda bilar 2014 har de satt följande, lite skrämmande, prognos:

 Runt 2019 väntas nybilsförsäljningen passera 100 miljoner bilar.

Vid 2030 är den siffran hela 133 miljoner nya bilar. Varje år.

Byter mopeder och mc till småbilar

Tillväxten från dagens 85-90 miljoner ska främst komma i Asien, Mellanöstern och Afrika. Där väntas småbilsförsäljningen ta fart när hushållen får lite mer pengar att röra sig med. Allt fler kommer att byta bort sina motorcyklar och mopeder till mindre bilar – för första gången.

Men småbilarna är inte den bilklass som väntas öka mest. Det är suv:arna. Tillväxten väntas blir tre procent per år för småbilarna men hela 4,7 procent per år för suv:arna.

Försäljningen av suv:ar har tredubblats mellan åren 2000 och 2014 och totalt såldes förra året 16,4 miljoner suv:ar över hela världen. När det gäller suv:ar så är det mer mogna marknader som Kina, Ryssland och Brasilien som ska växa. Där byter bilägare bort sina småbilar mot suv:ar.

Och med tanke på hur det sett ut i Europa och Asien kommer suv:arna att fortsätta att dominera på bilmarknaden under lång tid framöver.

Lämna ett svar